Kiszonki modne i zdrowe
Kiszone warzywa wracają do łask. Okazuje się, że sok z buraków ćwikłowych sprawdza się także w profilaktyce przeciwnowotworowej.
2018-11-06, 18:20
Posłuchaj
Na temat prozdrowotnych właściwości soku z buraków - mówiła w radiowej Jedynce Ewelina Hallmann ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w rozmowie z Aleksandrą Tycner/Naczelna Redakcja Gospodarcza
Dodaj do playlisty
- Kwasić i kisić można wszystko łącznie z jabłkami, pomidorami, fasolą, czosnkiem, kalafiorem, brokułami i rzodkiewkami. Ale buraki są rewelacyjne - mówi w radiowej Jedynce Ewelina Hallmann ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w rozmowie z Aleksandrą Tycner.
Pół szklanki soku z kiszonego buraka może zdziałać cuda. Z badań wynika, że taki sok jest polecany w profilaktyce przeciwnowotworowej. - Jakość soków z kartonu jest dyskusyjna. Kupmy świeże buraki, ukwaśmy je, tak jak się to robi z ogórkami i cieszmy się smakiem - dodaje.
Zdaniem ekspertki po co mamy wypijać utrwalacze i konserwanty skoro możemy sami w prosty sposób przygotować taki sok.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Aleksandra Tycner, kw
REKLAMA
REKLAMA