TSUE: smaku nie można opatentować, bo jest sprawą subiektywną

Trybunał Sprawiedliwości UE wydał niedawno ciekawy wyrok w sprawie żywności, a konkretnie jej smaku. Orzekł, że smak artykułu spożywczego nie podlega ochronie prawnej.

2018-11-30, 13:20

TSUE: smaku nie można opatentować, bo jest sprawą subiektywną
Smak to mocno subiektywna sprawa, orzekł TSUE.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego, z którą w radiowej Jedynce rozmawiała Aleksandra Tycner - mówiła o precedensowym wyroku TSUE w sprawie smaku żywności.
+
Dodaj do playlisty

Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego, z którą w radiowej Jedynce rozmawiała Aleksandra Tycner - powiedziała, że chodziło konkretnie o jednego z holenderskich producentów serka do smarowania z zawartością ziół i śmietany, który to opatentował technologię metodę jego produkcji i zgłosił znak towarowy na swój produkt, ale na rynku pojawił się niebawem drugi producent z bardzo podobną ofertą smakową.

Pierwsza spółka - mówiła Agnieszka Szymecka-Wesołowska - pozwała swego konkurenta do sądu domagając się ochrony na mocy przepisów o prawie autorskim.

Trybunał sprawiedliwości orzekł ostatecznie, że w przypadku smaku nie jesteśmy w stanie go "zobiektywizować", a do tego nie ma on według prawa patentowego atrybutu utworu, więc nie podlega prawnej ochronie. 

Aleksandra Tycner, ak, NRG

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej