Rośnie produkcja dyń w Polsce. Najpopularniejsze trzy gatunki
Na temat opłacalności upraw dyni, warzywa robiącego od kilku lat karierę w polskiej kuchni, mówi Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.
2018-12-09, 12:12
Posłuchaj
Piżmowe, olbrzymie, czy ozdobne. W Polsce dynie są bardzo powszechne, jednak dopiero od kilku lat cieszą się popularnością.
Coraz więcej gatunków dyń w Polsce
Jak podkreśla ekspertka. W Polsce rośnie popularność różnych gatunków i odmian dyń.
I dodaje, że w Polsce występują trzy główne gatunki dyń uprawnych: dynia olbrzymia, dynia zwyczajna i dynia piżmowa.
− Do dyni zwyczajnej zalicza się kabaczki, cukinie, patisony, czyli odmiany spożywane latem – wymienia ekspertka.
REKLAMA
− Jesienią i zimą mamy sezon na dynię olbrzymią o pomarańczowym miąższu i skórce – dodaje Joanna Gałązka.
− Ponieważ pojawiają się różne zastosowania tego warzywa, coraz więcej producentów decyduje się na ich uprawę, mówi ekspertka.
A plon z hektara, w zależności od uprawianego gatunku, może wynieść od 20 do 70 ton z hektara.
Dynia nie tylko w sklepach i garnku, ale i na piknikach
REKLAMA
I dodaje, że na dyni można zarobić nie tylko ją sprzedając do sklepów, ale wykorzystując na różnego rodzaju dniach otwartych czy piknikach, gdzie występuje nie tylko jako obiekt kulinarny, ale kulturowy.
Można z nich zrobić przetwory, są nieodzownym elementem wypieków, dań i zup. W warunkach naszego kraju dynie rosną tylko przez kilka miesięcy. Zbiorów trzeba dokonać przed przymrozkami, czyli do końca października.
Tomasz Mtusiak, jk
REKLAMA
Polecane
REKLAMA