Owoce bez pestek to nie tylko cud natury. Pomaga nauka
O tej porze roku chętnie sięgamy po mandarynki vzy winogrona. Często też wybieramy odmiany określane jako "bezpestkowe". Okazuje się, że często pochodzą one ze sztucznej hodowli.
2019-01-13, 12:20
Posłuchaj
Piotr Latocha z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW - tłumaczył w radiowej Jedynce, w jaki sposób wytwarza się bezpestkowe owoce. (Aleksandra Tycner)
Dodaj do playlisty
Jak tłumaczył w radiowej Jedynce - Piotr Latocha z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW - część roślin w skutek ewolucji, której mechanizm nie jest do końca zbadany, wytwarza owoce, pozbawione nasion.
Większość jednak bezpestkowych owoców - wyjaśniał ekspert - uzyskiwanych jest sztucznie na drodze hodowli i specjalnych krzyżówek, czyli tzw. wegetatywnego rozmnażania.
W ten sposób rozmnażane rośliny wydają owoce bardzo szybko, bo już w ciągu 2-3 lat.
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA
Polecane
REKLAMA