Żywność: etykieta powinna zawierać informację o alergenach

Zwiększają się wymagania związane z bezpieczeństwem żywności. Zgodnie z prawem unijnym, substancje uczulające, tzw. alergeny, występujące nawet w śladowych ilościach, powinny być oznakowane na etykietach produktów.

2019-06-09, 13:30

Żywność: etykieta powinna zawierać informację o alergenach
Zgodnie z prawem unijnym, substancje uczulające, tzw. alergeny, występujące nawet w niewielkich ilościach, powinny być oznakowane na etykietach produktów.Foto: shutterstock, Minerva Studio

Posłuchaj

O unijnych wymaganiach dotyczacych oznakowania żywności etykietami informującymi o zawartości alergenów, mówi w radiowej Jedynce Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Jak jednak uważa, i można im w zasadzie tylko przyklasnąć, jednak pojawiają się obawy, czy „dziecko nie zostanie wylane z kąpielą”. 

Jak wyjaśnia Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego, wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności są coraz większe.

− Stąd unijne regulacje wymieniają 14 produktów i są to zboża zawierające gluten, mleko, jaja, ryby, skorupiaki, orzechy i w sytuacji, gdy są one używane do produkcji gotowego produktu, muszą być w jakiś sposób wyróżnione na etykiecie, wyjaśnia gość radiowej Jedynki.

− Tak, aby konsument od razu wiedział, że ma do czynienia z alergenem – podkreśla gość radiowej Jedynki.

REKLAMA

Jak dodaje, producenci jak i inspekcje tego bardzo pilnują, gdyż są one związane ze zdrowiem konsumentów.

Tyle, że nie wszystkie produkty rolne i spożywcze są zaliczane do alergenów, chociaż mogą wywoływać uczulenia – np. truskawki, cytrusy czy czekolada.

− Z punktu widzenia prawego te produkty nie są produktami wywołującymi alergie i nietolerancje pokarmowe, co nie oznacza, że nie wywołują takich reakcji – mówi gość radiowej Jedynki.

Ale, jak dodaje, te które zostały wpisane na listę są najbardziej powszechne.

REKLAMA

Gość dopowiada, że producent może z własnej inicjatywy napisać o alergenach, które zawiera produkt, ale nie używając określenia „śladowa ilość”.

− Należy napisać wtedy, że produkt może zawierać albo jest możliwa ich obecność – mówi Agnieszka Szymecka-Wesołowska.

Aleksandra Tycner, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej