Przemysł i producenci żywności najbardziej szkodzą środowisku

Największy wpływ na środowisko mają przemysł wytwórczy i producenci żywności – wynika z raportu "Kierunki 2020. Zielona odpowiedzialność". Blisko połowa dużych, polskich firm przyznaje, że inicjatywy proekologiczne mogą im przynieść korzyści finansowe.  

2020-02-06, 11:00

Przemysł i producenci żywności najbardziej szkodzą środowisku
W latach 2023-2027 Wspólna Polityka Rolna skorzysta z finansowania w wysokości 270 mld euro, a Polsce przypadnie ponad 25 mld euro.Foto: shutterstock.com

Jak wynika z raportu DNB Bank Polska i PwC "Kierunki 2020. Zielona odpowiedzialność", 44 proc. respondentów przyznaje, że działania ekologiczne mogą przynieść wymierne korzyści finansowe. -Największą grupę stanowią przedsiębiorcy, którzy co prawda dostrzegają w działaniach proekologicznych pewne korzyści wizerunkowe, ale ich zdaniem w krótkim okresie koszty przewyższają korzyści (47 proc.) – wskazano w raporcie.


Powiązany Artykuł

rolnictwo1200.jpg
Ardanowski: model rolnictwa, który jest w Polsce, zaczyna obowiązywać w UE

Z badań wynika, iż pozytywny wpływ inicjatyw środowiskowych na wyniki finansowe przedsiębiorstw nie jest automatyczny, wymaga odpowiedniego zaplanowania działań i właściwego zarządzania przedsiębiorstwem.

Poszukiwanie przewagi rynkowej

W raporcie czytamy, że ponad 67 proc. największych firm w Polsce wdrożyło już inicjatywy mające zmniejszyć ich wpływ na środowisko, a 14,5 proc. ma to w planach. W 76 proc. przedsiębiorstw segreguje się śmieci, w 73 proc. używa energooszczędnych żarówek, a niemal połowa firm prowadzi akcje edukacyjne dla pracowników.

38 proc. respondentów oceniło, że przepisy prawa dotyczące środowiska powinny być ważnym bodźcem dla firm do podjęcia działań na rzecz środowiska naukowego. Stosunkowo niska liczba wskazań może w tym przypadku sugerować, że wielu przedsiębiorców wprowadza swoje inicjatywy, wyprzedzając przepisy prawa, co oznacza, że poszukują oni w nich pewnego źródła przewagi rynkowej.

REKLAMA

Nawet media zagrażają środowisku

Według autorów raportu, 70 proc. słodkiej wody pobieranej bezzwrotnie z jezior i rzek trafia do firm działających w sektorze rolniczym i służy przede wszystkim do produkcji żywności. Dalsze 20 proc. całkowitego poboru jest używane do celów przemysłowych.


Powiązany Artykuł

kościół_ekologia_1200.jpg
Ekspert: Zielony Ład to fundamentalna zmiana aspektów naszego życia

We wnioskach z badań można także znaleźć informację, iż branża farmaceutyczna emituje więcej gazów cieplarnianych niż branża samochodowa, różnica może sięgać nawet 55 proc., choć w powszechnej świadomości producenci leków nie są wiązani z wysoką emisyjnością.

Wpływ środowiskowy branży TMT (technologia, media, telekomunikacja), także rzadko przytaczanej przy omawianiu zagrożeń środowiska, również nie jest zerowy. Jednak największy wpływ na środowisko mają przemysł wytwórczy i producenci żywności.


PolskieRadio24.pl/IAR/PAP/DoS

REKLAMA

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej