Zmienne oblicza KO. Mówili o ograniczaniu spożycia mięsa, teraz bronią schabowego
Politycy Koalicji Obywatelskiej zamieścili kontrowersyjne nagrania w obronie polskich schabowych i polskich świń. Materiały wywołały duże poruszenie internautów, a sam przekaz polityków KO kłóci się z poprzednią narracją o ograniczaniu spożycia mięsa dla dobra klimatu.
2023-05-09, 10:07
"Wydawało się to niemożliwe! A jednak. Po 7 latach rządów PiS na naszych stołach nie króluje już polski schabowy. PiS wykończył hodowców trzody chlewnej. Z 250 tys. stad zostało niecałe 60 tys. To katastrofa! Dzisiaj Polska jest 5. w UE importerem wieprzowiny!" - napisał na przykład na swoim profilu poseł PO Arkadiusz Myrcha. W zamieszczonym filmiku nakręconym w restauracji podczas obiadu z porcją schabowego powiedział ponadto, że obecnie na polskich stołach króluje "duński i niemiecki schabowy", a pogłowie świń w naszym kraju jest najniższe od II wojny światowej.
"Za chwile karkówka, schab będą produktami luksusowymi, a napis »produkt polski« czystym oszustwem. Liczba stad trzody chlewnej w Polsce spadła 5 krotnie!!!" - pisała z kolei Katarzyna Lubnauer.
Raport C40 Cities
Przekaz polityków KO kłóci się z poprzednią narracją o ograniczaniu spożycia mięsa dla dobra klimatu. Do dziś nie milkną echa raportu organizacji C40 Cities (do której należy rządzone przez Rafała Trzaskowskiego miasto Warszawa), w którym zawarto rekomendacje dotyczące ratowania klimatu. Jego autorzy zaproponowali m.in. szereg drastycznych ograniczeń związanych z żywieniem. To 16 kg mięsa rocznie na osobę lub – w bardziej ambitnym wariancie – wykluczenie go z diety w ogóle. Dziś przeciętny Polak zjada ponad 70 kg mięsa. W przypadku nabiału, badacze również postulują jego ograniczenie – 90 kg nabiału na osobę rocznie (cel progresywny) lub ambitny – 0 kg. W Polsce to dziś średnio ponad 200 kg.
REKLAMA
Polityk Zielonych i Koalicji Obywatelskiej Urszula Zielińska wskazywała wcześniej, że medycy od lat zalecają Polakom ograniczenie ilości spożywania mięsa ze względów zdrowotnych. Zdaniem Zielińskiej, powinno tworzyć się takie zalecenia, które z jednej strony poprawią zdrowie ludzi, a z drugiej będą dobre dla klimatu. – Zmniejszenie ilości mięsa, które spożywamy, pomogłoby również jakby zabezpieczyć nasz świat dookoła klimatycznie - mówiła.
Zobacz także:
- Minister Telus: resort przygotował trzy ustawy w ramach pomocy dla rolników
- Hodowla trzody na własne potrzeby. Minister Telus: dziś podpiszę rozporządzenie
wpolityce/PAP
REKLAMA