Turystyka kulinarna, czyli świat od kuchni

Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka), choć jest dość młodym zjawiskiem, to szybko zyskuje na popularności. Eksperci wskazują, że jedną z przyczyn wzrostu zainteresowania tym rodzajem turystyki, są coraz większe oczekiwania podróżnych i chęć doświadczenia czegoś nowego, niepowtarzalnego. 

2024-01-21, 21:18

Turystyka kulinarna, czyli świat od kuchni
Turystyka kulinarna obejmuje smakowanie potraw i produktów regionalnych przy okazji zwiedzania danego miejsca. Foto: Shutterstock/bodiaphvideo

Które kierunki najchętniej wybierają Polacy, aby poznać obce kraje i narodowości pod kątem kultury jedzenia? Jakie są trendy w polskiej turystyce kulinarnej? Wzrost zainteresowania poznaniem świata i własnej ojczyzny pod kątem kulinarnym wymusza też na lokalnych restauracjach i hotelach zwiększania jakości oferowanych produktów i usług.


Posłuchaj

Prof. Karolina Buczkowska-Gołąbek o turystyce kulinarnej Polaków (Temat dnia/Gość PR24) 25:24
+
Dodaj do playlisty

 

Więcej w nagraniu. 

* * *

Audycja: Temat dnia/Gość PR24

REKLAMA

Prowadzący: Piotr Wąż 

Gość: prof. Karolina Buczkowska-Gołąbek (Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej)

Data emisji: 20.01.2024

Godzina emisji: 18.33

REKLAMA

PR24

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej