Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło"

W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury".

2024-05-21, 08:25

Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło"
Dawne książki kucharskie. Kto był najpopularniejszy?. Foto: Ekaterina Kompaniets/Shutterstock.com

Dr Bogdan Gałązka wyjaśniał dlaczego w historii polskiej kuchni zapisała się bardziej Lucyna Ćwierczakiewiczowa, a jej konkurent - Jan Szyttler - właściwie przepadł.

Autorzy dawnych książek kucharskich

Jak podkreślił gość audycji, główną przyczyną tego rozdźwięku jest fakt, że Szyttler działał w Wilnie, podczas gdy Ćwierczakiewiczowa - w Warszawie. I - jak zauważył - do dziś w świecie kulinarnym ten rozdźwięk można zauważyć, bo dziś w Wilnie bardziej pamiętany jest właśnie Jan Szyttler.

- Pani Lucyna Ćwierczakiewiczowa korzystała całymi garściami z wiedzy Jana Szyttlera i dobrze, dzięki jej za to. Znalazłem nawet kilka receptur w książkach Jana Szyttlera i w 365 obiadach za pięć złotych pani Lucyny, gdzie dziś powiedzielibyśmy, że Ćwierczakiewiczowa dokonała miniplagiatu. Może trochę zmieniła gramatury, była już mądrzejsza o pewną wiedzę kulinarną, ale zaczerpnęła z tego, co Szyttler tworzył - mówił dr Bogdan Gałązka.

Zmiany w Polsce po powstaniu listopadowym

Gość audycji zauważył, jak wielką, przełomową zmianą, także w świecie kulinarnym, było powstanie listopadowe, które zakończyło się klęską Polski. Wyjaśnił, że wielu ludzi utraciło majątki, wielu mężczyzn trafiło na Syberię, wiele kobiet, dotąd niezajmujących się nigdy prowadzeniem domu, teraz musiało się tego nauczyć. Stąd powstała konieczność stworzenia poradników kulinarnych.

REKLAMA

Dr Gałązka dodał także, że książki kucharskie były ponadto narzędziem alfabetyzacji społeczeństwa.

Czytaj również:

Więcej w nagraniu.

Posłuchaj

Historia polskiej kuchni ("Kwadratura kultury" / Polskie Radio 24) 23:51
+
Dodaj do playlisty

* * *

Audycja: "Kwadratura kultury"
Prowadzi: Monika Małkowska
Gość: dr Bogdan Gałązka (szef kuchni, znawca dawnych obyczajów kulinarnych, rekonstruktor niegdysiejszych potraw, autor kilku książek o kuchni historycznej)
Data emisji: 20.05.2024
Godzina emisji: 23.06

REKLAMA

Polskie Radio 24/jmo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej