Żywnościowy pat. "To niszczy przyrodę"
- Globalna produkcja żywności wymaga zmiany modeli biznesowych, bo dziś nie potrafią ani zwalczać problemu głodu, ani tak ją produkować, aby nie szkodzić przyrodzie. Co gorsze prowadzi także do marnowania żywności i plagi otyłości w zamożniejszych społeczeństwach - powiedziała w Polskim Radiu 24 Agata Szczebyło, specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki z Fundacji WWF Polska w audycji "Zmiana klimatu".
2024-10-23, 19:45
Według ekspertki najnowszy raportu WWF dotyczącego systemu żywności na świecie pokazuje, jak negatywny jest wpływ produkcji żywności na ekologię i zmiany klimatyczne. System żywnościowy jest formą łańcucha "od pola do stołu". To, w jaki sposób konsument wybiera żywność, ma potem wpływ na to, co jest uprawiane i trafia do dystrybucji.
Posłuchaj
- Obecnie 40 procent terenów możliwych do zamieszkania przez człowieka na świecie, jest wykorzystywana do produkcji żywności. Z czego aż 80 procent jest przeznaczana pod hodowlę zwierząt (pastwiska i produkcja pasz). Aż 90 procent wylesiania na świecie ma ścisły związek z produkcją żywności. Chodzi m.in. o puszczę amazońską oraz tereny leśne w Azji Południowo-Wschodniej. To wszystko razem niszczy przyrodę i choć produkcja jest ogromna, to ta żywność jest marnowana, a miliony ludzi nadal głodują w krajach Afryki, gdy w innych regionach miliony cierpią na nadwagę, co jest wynikiem złych nawyków i słabej jakości żywności. To pokazuje niedoskonałości globalnego systemu - powiedziała Agata Szczebyło.
Według raportu WWF zostało tylko 5 lat na podjęcie niezbędnych działań na szczeblu globalnym, aby usprawnić światowy system żywnościowy. To wymaga pilnych działań, choć największym problemem jest trafienie do sumienia i wiedzy milionów konsumentów, aby nie marnowali jedzenia i zmienili swoje nawyki żywieniowe, rezygnując z mięsa na rzecz warzyw.
REKLAMA
***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Katarzyna Dydo
Gość: Agata Szczebyło (WWF Polska)
Data emisji: 23.10.2024
Godzina emisji: 19.06
PR24/sw
REKLAMA