Pierwsze podejrzenie cholery w Polsce od lat. Rzecznik GIS zabrał głos

W Polsce odnotowano pierwszy od lat przypadek podejrzenia cholery. Obecność przecinkowca stwierdzono u starszej pacjentki w Stargardzie (woj. zachodniopomorskie). - Czekamy cały czas na informację, czy jest to szczep toksyczny - powiedział w radiowej Trójce Marek Waszczewski, rzecznik głównego inspektora sanitarnego. Jak dodał, trwa dochodzenie epidemiologiczne, a około 20 osób objęto kwarantanną.

2025-07-21, 10:56

Pierwsze podejrzenie cholery w Polsce od lat. Rzecznik GIS zabrał głos
Rzecznik GIS Marek Waszczewski. Foto: Pawel Wodzynski/Dzien Dobry TVN/East News

Pierwszy podejrzenie cholery od 2019 roku. 20 osób na kwarantannie

Nie wiadomo jeszcze, czy kobieta jest chora, czy tylko zakażona przecinkowcem cholery. - Mamy w tym momencie informację o tym, że wykryto przecinkowca cholery, i to potwierdzamy. Natomiast, czekamy cały czas na potwierdzenie, jaki to jest szczep - czy jest to ten toksyczny, czy wydziela odpowiednią toksynę. Od tego będzie tak naprawdę zależało, czy będziemy mówili o wykryciu przypadku cholery, czy tylko o podejrzeniu cholery - powiedział Waszczewski. 

Jak dodał, w tej chwili kwarantannie domowej poddanych jest około 20 osób. Są to w większości pracownicy medyczni, m.in. zespół, który przewoził pacjentkę karetką, pielęgniarki, ale także kilka osób z rodziny. Osoby, które mogły mieć kontakt pośredni, zostały objęte nadzorem, a ich stan zdrowia jest regularnie monitorowany. Okres inkubacji choroby wynosi od 3 do 5 dni. 

Rzecznik GIS podkreślił, że obecnie trwa dochodzenie epidemiologiczne. - Będziemy ustalali, jak do tego zakażenia doszło. (...) Mogło być tak, że była to żywność. Mogło być tak, że ktoś kto był zakażony przecinkowcem cholery, miał kontakt z żywnością lub z wodą. Pamiętajmy o tym, że około 75 proc. przypadków zakażenia cholerą jest kompletnie bezobjawowych. I to nie jest tak, że grozi nam jakakolwiek epidemia. Nasz działania są zawsze wyprzedzające - podkreślił Waszczewski.

Dodał, że nie jest to pierwsze wykryte w Polsce w czasach współczesnych podejrzenie cholery. Przypomniał, że w 2019 roku wykryto ją u marynarza z Indii, którego statek przypłynął do Świnoujścia.

Zakazić można się poprzez żywność. Ważne są zasady higieny 

Cholera to ostra choroba zakaźna przewodu pokarmowego, której przyczyną jest spożycie pokarmu lub wody skażonej bakterią przecinkowca cholery. Objawia się biegunką i wymiotami. Zakazić można się poprzez spożycie zakażonej żywności lub wody. Rzecznik GIS podkreślił, że ze względu na zmiany klimatyczne musimy być przygotowani na powrót chorób tropikalnych. 

- Na pewno jest też tak, że choroby, które kiedyś były uważane za tropikalne, będą powoli pojawiały się u nas. W związku z tym, że chociażby rośnie nam temperatura, że zmienia nam się klimat. Musimy być na to przygotowani. Natomiast w przypadku większości tych chorób, a zwłaszcza jeśli mówimy o cholerze, mogą nam pomóc podstawowe zasady higieny. To, że skończyły się czasy pandemii COVID, nie zwolniło nas z mycia rąk - podsumował. 

Czytaj także: 

StartFragment

Źródło: Polskie Radio/pjm/k

Polecane

Wróć do strony głównej