Masz wrażenie, że jest drożej? Słusznie. Tyle teraz kosztują warzywa i owoce
Jeśli podczas zakupów na straganie masz wrażenie, że za bób, czereśnie czy fasolkę szparagową płacisz w tym roku więcej – to nie jest tylko wrażenie. Najnowsza analiza milionów paragonów potwierdza: koszyk letnich przysmaków zdrożał. Sprawdzamy, co podrożało najbardziej, a co, na pocieszenie, można kupić taniej niż rok temu.
2025-07-25, 13:57
Najważniejsze informacje w skrócie:
- Koszyk sezonowych produktów zdrożał względem 2024 roku. Zdrożały prawie wszystkie badane owoce, ale sporo warzyw jest tańszych
- Najmocniej zdrożała fasolka szparagowa i rzodkiewki, najbardziej staniał kalafior
- Smakosze malin mogą mieć powody do zadowolenia, w tym roku kosztują tyle samo co w 2024
Sezonowa drożyzna
Lipiec to czas, gdy w sklepach i na straganach królują sezonowe owoce i warzywa. Ten miesiąc to idealny moment, by cieszyć się smakiem czereśni, fasolki szparagowej, bobu, malin czy młodych ziemniaków. Niestety, przynajmniej część tej radości odbiera drożyzna (choć nie fanom kalafiora czy młodych ziemniaków). A przynajmniej tak wynika z analizy dokonanej przez aplikację Pan Paragon.
- Analizując ok. 2 mln paragonów miesięcznie, możemy określić, co naprawdę dzieje się na rynku - wyjaśniła Antonina Grzelak z zespołu Pan Paragon. - W naszym najnowszym badaniu wzięliśmy pod lupę ceny letnich warzyw i owoców i porównaliśmy je do zeszłych lat - dodała.
🌦️ Od pola do stołu. Co tak naprawdę wpływa na cenę fasolki?
Cena warzyw na straganie to finał długiego łańcucha, a na każdym etapie czyhają "koszty":
Pogoda: Przymrozki, susza lub nadmierne deszcze mogą zniszczyć część plonów, drastycznie zmniejszając podaż i podnosząc cenę.
Koszty pracy: Zbiory wielu owoców i warzyw (jak czereśnie czy fasolka) wymagają pracy ręcznej. Wzrost płacy minimalnej i koszty zatrudnienia pracowników sezonowych bezpośrednio przekładają się na cenę.
Logistyka: Koszty transportu, paliwa i przechowywania.
Marże pośredników: Zanim produkt trafi od rolnika na Twój stół, przechodzi często przez ręce hurtowników i detalistów, z których każdy dodaje swoją marżę.
Co wynika z analizy? Wiele rzeczy bardzo zdrożało - ceny fasolki szparagowej wzrosły względem 2024 roku o 25%. Mocno zdrożały też rzodkiewki, których ceny są o 20,1% wyższe niż rok temu. Znacznie więcej trzeba też płacić za czereśnie, które są droższe o jedną dziesiątą oraz za bób, który zdrożał 18,7%.
Smakosze malin mogą za to bardziej cieszyć się swoim przysmakiem. Od zeszłego roku ceny nie uległy zmianie (a przynajmniej mediana cen). Co oznacza nawet, że realnie (biorąc pod uwagę inflację) nieznacznie staniały.

Kalafiory znacznie tańsze
Nie wszystko zdrożało. Znacznie taniej niż rok temu można kupić kwiat kalafiora, który staniał on o jedną czwartą. Znacząco staniały też młode ziemniaki, które kosztowały o 18,4% mniej. To też jeden z czterech badanych sezonowych produktów, które są tańsze niż w 2023 (pozostałe to bób, marchew młoda i kalarepa).
🥦 Jadalne kwiaty i owoce udające warzywa. Co tak naprawdę jemy?
Świat botaniki bywa zaskakujący i nie zawsze zgadza się z tym, co podpowiada nam intuicja kulinarna.
Kalafior i brokuł: Jak słusznie zauważono w artykule, to, co jemy, to pąki kwiatowe tych roślin (tzw. róża).
Ziemniak: To nie jest korzeń, ale bulwa – zgrubiała, podziemna część łodygi, która magazynuje składniki odżywcze.
Pomidor, ogórek, dynia, papryka: Z botanicznego punktu widzenia to... owoce! A konkretnie jagody, ponieważ powstają z kwiatu i zawierają nasiona.
Marchew i rzodkiewka: To z kolei są korzenie spichrzowe.
- Ceny warzyw i owoców sezonowych zależą od wielu zmiennych: od pogody, przez koszty produkcji, aż po sytuację logistyczną i działania sieci handlowych. Nasze dane pokazują, że choć część produktów potaniała lub utrzymała cenę, to ogólny kierunek zmian w 2025 r. był wzrostowy. Konsumenci odczuli to szczególnie przy zakupie takich produktów jak fasolka szparagowa, rzodkiewki czy maliny - zauważyła Antonina Grzelak.
Koszyk produktów sezonowych był droższy średnio o 5,9% niż w 2024. Pan Paragon uwzględnił medianę badanych cen, co oznacza, że na połowie analizowanych paragonów produkty te były droższe, a na połowie tańsze niż ceny wskazane w tabelce powyżej.
💰 Jak kupować taniej na targu? 3 triki wytrawnych łowców okazji
Ceny na straganach nie zawsze są ostateczne. Oto kilka sposobów, jak oszczędzić:
Idź na zakupy pod koniec dnia: Sprzedawcy często wolą obniżyć cenę ostatnich skrzynek towaru, niż zabierać go z powrotem do domu. Można wtedy liczyć na spore rabaty.
Pytaj o "brzydsze" sztuki: Warzywa i owoce o nietypowym kształcie są tak samo smaczne, a często sprzedawane są taniej. Idealnie nadają się na przetwory, zupy czy sosy.
Kupuj więcej, negocjuj cenę: Jeśli planujesz robić przetwory i chcesz kupić całą skrzynkę (np. pomidorów), zawsze warto zapytać o rabat. Wielu sprzedawców chętnie obniży cenę przy większym zakupie.
Analiza popularnej aplikacji nie mogła objąć sporej części zakupów produktów sezonowych - Polacy często kupują je na straganach, na których rzadko można spotkać kasę fiskalną (drobna sprzedaż warzyw i owoców nie wymaga kasy fiskalnej).
Czytaj także:
- Inflacja spadła, więc sklepy szaleją z promocjami. Nie powinno być odwrotnie?
- Cukier rekordowo potaniał, jajka i masło drogie jak nigdy. Tak urosła nam inflacja
- Niepokojący trend w sklepach. Nie pomogło, że część zakupów potaniała
Źródło: Pan Paragon/Andrzej Mandel