Polska żywność jest pod presją zmian klimatycznych. Odczują to producenci i konsumenci
- Obecny system produkcji żywności oparty o łańcuchy dostaw, jest bardziej skomplikowany niż nam się wydaje. Bo, gdy kupujemy warzywa i owoce w sklepie, to nie pochodzą one od lokalnych dostawców. A zmiany klimatyczne już negatywnie wpływają na producentów i warunki do upraw - powiedziała w Polskim Radiu 24 Katarzyna Banul-Wójcikowska z Instytutu Strategii Żywnościowych GRUNT.
2025-09-02, 20:00
Kryzys klimatyczny coraz mocniej wpływa na to, co trafia na nasze talerze. Susze, powodzie, rosnące ceny energii i konieczność ograniczania emisji CO2. To wszystko to zmienia polskie rolnictwo i nasze codzienne zakupy. W opinii wielu ekspertów przyszłością będą lokalne, sezonowe uprawy i dieta oparta głównie na roślinach. Ale możliwy jest jeszcze inny scenariusz: wysokie ceny i ograniczony dostęp do wyboru wielu produktów. A to wszystko zleży od tego jak mocno zmiany klimatyczne uderzą w polską branżę rolno-spożywczą.
Posłuchaj
- Zawirowania geopolityczne także mają wpływ na dostępność lub nie, bardzo wielu produktów spożywczych. Korporacjom handlowym opłaca się sprowadzać żywność nawet bardzo z daleka, a nie od lokalnych dostawców, co tłumaczą optymalizacją kosztów logistyki. Ale ich celem jest jak największy zysk. A naszym celem powinno być utrzymanie produkcji żywności w Polsce i utrzymanie lokalne rynków zbytu. To daje gwarancję, że ona zawsze będzie dostępna, w czasie takich zagrożeń jak wojna i pandemia. Warto też przypomnieć, że podczas COVID-19 duże sieci były wręcz zmuszone nawiązać współpracę z lokalnymi wytwórcami, bo tylko ta żywność była wtedy dostępna - powiedziała Katarzyna Banul-Wójcikowska.
***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Patryk Michalski
Gość: Katarzyna Banul-Wójcikowska (z Instytutu Strategii Żywnościowych GRUNT)
Data emisji: 2.09.2025
Godzina emisji: 19.06
Źródło: Polskie Radio 24