Alternatywa dla mięsa. "Parówka z ziemniaka ogranicza emisję CO2"
- Konsumenci mają różne powody, aby przejść na wegetarianizm lub ograniczenie spożycia mięsa. Jedni to robią z przyczyn zdrowotnych, drudzy z powodu etyki, bo wiedzą że mięso na talerzu, oznacza cierpienie zwierząt. A jeszcze inni szukają nowych smaków, w tym potraw bezmięsnych. A w produkcji żywności wegańskiej Polska jest europejskim liderem - powiedział w Polskim Radiu 24 Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności z Uniwersytetu im. Andrzeja Frycza-Modrzewskiego w Krakowie.
2025-10-01, 20:00
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, wykorzystali sok ziemniaczany do produkcji zamienników mięsa. Po kilku latach prac badawczych udało im się opracować trzy produkty: parówki, gyros i burger. Polski rynek alternatywnych mięsnych produktów stale się powiększa.
Posłuchaj
Ekspert podkreślił, że sok z ziemniaka zawiera dużo skrobi i wartościowego białka. Dlatego razem z kolegami z Poznania opracowali parówkę z ziemniaka, którą nazwali "pyrówką". Potem postanowili ograniczyć ślad węglowy powstały przy produkcji żywności, przez przygotowanie serii produktów spożywczych, które są alternatywą dla białka z mięsa. Atutem produktów wegańskich jest łatwe przyswajania żelaza, dodawany jest do nich błonnik i kwasy omega 3.
***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Przemysław Kowalczewski (z Wydziału Nauk o Żywności z Uniwersytetu im. Andrzeja Frycza- Modrzewskiego w Krakowie)
Godzina emisji: 19.06
Data emisji: 1 10 2025
Źródło: Polskie Radio 24