Nawyki żywieniowe Polaków. Jak nie przytyć w święta?

Zbliżają się święta Wielkanocne. Tradycyjnie, polskie stoły będą uginać się od jedzenia. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, które potrawy i dodatki szkodzą naszemu zdrowiu. Gośćmi PR24 byli: Małgorzata Krukowska, dietetyk i prof. Krzysztof Krygier z SGGW.

2013-03-28, 11:30

Nawyki żywieniowe Polaków. Jak nie przytyć w święta?
. Foto: fickr/Renée S. Suen

Posłuchaj

+
Dodaj do playlisty

Nawyki żywieniowe wynosimy z domu. Niestety, w Polsce mamy coraz więcej żywności, która jest przetworzona. Europejscy producenci żywności kuszą nas sloganami, ale to, co dobre dla ludzi mieszkających np. przy basenie Morza Śródziemnego, nie zawsze jest odpowiednie dla nas.

Krzysztof
Krzysztof Krygiel, foto: PR24/PJ

- Ludzie mieszkający w południowej części Europy jedzą dużo ryb i mogą pozwolić sobie na większą ilość oliwy. Polacy jedzą ich mało, dlatego powinni nadgonić to olejem rzepakowym, który zawiera cenne kwasy Omega3. Jest on absolutne najlepszy. Wpływa na rozwój mózgu, wzrok i serce  - komentował Krzysztof Krygier.

Cenne kwasy tłuszczowe zawarte są również w maśle i margarynie. Ta kwestia, również budzi liczne kontrowersje. Który z dodatków jest lepszy dla naszego organizmu?

REKLAMA

-  Należy pamiętać, że dzisiejsza margaryna to kompletnie zupełnie coś innego niż 30 lat temu. W ubiegłym wieku nie smakowała tak dobrze. Współcześnie margaryny to w 80 % oleje, te dobre. Z punktu widzenia chorób układu krążenia to masło jest dużo gorsze  - mówił profesor Krygier.

W czasie świąt wielu ludzi pozwala sobie na żywieniową rozpustę, a to później odbija się na ich wadze:

Małgorzata
Małgorzata Krukowska, foto: PR24/PJ

- Bardzo dużą ilość kalorii można zredukować, nie używając majonezu czy innych sosów. Można także zrezygnować z pieczywa, które nie musi być spożywane do każdego dania - powiedziała na antenie PR24 Małgorzata Krukowska, dietetyk.

REKLAMA

Do dyskusji dołączył kucharz i restaurator, Jarosław Uściński:
- W te święta jestem zakochany w passze, czyli serniku niepieczonym. Po dwóch dniach od zrobienia, jest to cudo w smaku.

PR24/PJ/FJ

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej