Olej rzepakowy niezbędny w diecie dziecięcej

O istocie ilości i jakości składników tłuszczowych na talerzu najmłodszych mówił gość Polskiego Radia 24 - Profesor Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.

2012-08-21, 12:30

Olej rzepakowy niezbędny w diecie dziecięcej
Prof. Piotr Socha. Foto: PR SA

Posłuchaj

Olej rzepakowy w diecie dziecka
+
Dodaj do playlisty

Tłuszcze są niezwykle istotnym komponentem diety dzieci i niemowląt. Są one głównym nośnikiem energii, której potrzebuje każde dziecko dla prawidłowego rozwoju.

Ograniczenia spożywania tłuszczu nie powinny być stosowane w taki sam sposób u dzieci i dorosłych.Profesor Piotr Socha wyjaśnia rolę tłuszczu w rozwoju dziecka i podkreśla, że odpowiednio dobrane składniki tłuszczowe nie mają wpływu na nadwagę i nie wywołują chorób.
Najbardziej cennymi olejami są tłuszcze roślinne, przede wszystkim olej rzepakowy. Zawiera on odpowiednie kwasy tłuszczowe, dlatego powinien być on dodawany do codziennych dań spożywanych przez najmłodszych. Profesor Piotr Socha tłumaczy także, że olej rzepakowy ogranicza ryzyko chorób serca, hamuje proces miażdzycowy i ma istotny wpływ na rozwój układu nerwowego

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej