Dieta na upały

Niemal każdy z utęsknieniem wyczekuje lata, ale razem z nim przychodzą także bardzo wysokie temperatury. Wiele osób poszukuje wówczas skutecznych sposobów na orzeźwienie i zminimalizowanie skutków uciążliwych upałów.

2014-07-27, 12:03

Dieta na upały
. Foto: flickr/ Dave Lundy

Posłuchaj

27.07.14 Joanna Giza: „W upalne dni najlepiej zadbać o to, żeby nasza kuchnia była lekkostrawna (…)”
+
Dodaj do playlisty

Praktycznie nie ma osoby, której letnie upały nie dawałyby się we znaki. Każdy szuka ochłody na swój sposób, dlatego mamy szereg metod gorszych i lepszych. Podczas upalnych dni nie mamy zbyt dużego apetytu i jemy mniej, ale nie możemy zapominać, że wraz z wysokimi temperaturami bardziej się pocimy i tym samym tracimy wiele składników niezbędnych dla funkcjonowania naszego organizmu.

Dieta dopasowana do pory roku

W okresie letnim zaleca się spożywanie posiłków lekkostrawnych. Nie należy też zapominać o częstszym przyjmowaniu płynów. Warto korzystać także z tego, co oferuje nam sama pora roku, czyli warzyw i owoców. Niemal dla każdego są to zalecenia oczywiste, ale mimo to sporo osób nie przykłada wagi do swojej wakacyjnej diety.

– W upalne dni najlepiej zadbać o to, żeby nasza kuchnia była lekkostrawna. Apetyt w takie dni jest obniżony i polecam kierować się swoim smakiem. Nie polecałabym grillowanej karkówki i schabowego. Lepiej zjeść zupę, coraz bardziej popularny w Polsce chłodnik lub gazpacho. Sprawdza się zasada jedzenia mniej, a częściej – mówiła w PR24 Joanna Giza, dietetyk.

Utracone mikroelementy

Największym problemem dla naszego organizmu, który być może nie jest dla nas zbyt odczuwalny jak sam upał, jest utrata mikroelementów. Są one wypłukiwane wraz z wydzielanym potem i stąd tak wielka rola uzupełniania ich braków poprzez spożywanie wód mineralnych.

REKLAMA

– Woda mineralna jest najlepsza opcją, ponieważ nie dostarcza nam energii i nie musimy się przejmować bilansowaniem diety. Jeśli myślimy o sokach, to musimy pamiętać, że jest to forma zastępcza posiłku – wskazywała Gość PR24.

Wyższa temperatura sprzyja szybszemu psuciu się żywności, dlatego zawsze należy sprawdzać świeżość kupowanych produktów. Nie należy zapominać także o regularnym spożywaniu małych posiłków i nawadnianiu organizmu. Wówczas upały staną się o wiele mniej uciążliwe.

PR24/GM

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej