Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Na świecie blisko miliard ludzi cierpi z powodu nadciśnienia tętniczego, a każdego roku ponad siedem milionów umiera. Naukowcy, którzy badają wpływ jedzenia na ciśnienie krwi dowodzą, że nadmiar cukru podobnie jak sól szkodzi naszemu zdrowiu.
2014-12-30, 15:31
Posłuchaj
30.12.14 dr Helena Martynowicz: "Duża ilość cukru w diecie ma negatywny wpływ na ciśnienie tętnicze (...)"
Dodaj do playlisty
Dr Helena Martynowicz z Kliniki Chorób Wewnętrznych, Zawodowych i Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przypomina, że osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny uważać zarówno na sól jak i cukier.
- Od dziesięcioleci wiemy, że dieta bogata w sól prowadzi do nadciśnienia. Podobnie jest z cukrem. Okazuje się, że duże spożycie fruktozy prowadzi do zaburzeń metabolicznych. To wszystko sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, którego powikłania są niezwykle groźne. Sprzyjają bowiem rozwojowi innych chorób - podkreśliła Martynowicz.