Dzień Polskiej Żywności. Pszczelarstwo jako styl życia
Jak pszczoły reagują na zmiany klimatyczne? Czy tych owadów jest za mało, czy panuje wręcz przepszczelenie? Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli pszczelarze - Anna Szczęśniak i Jakub Jaroński, autor bloga wazzora.pl.
2024-08-26, 11:19
Tegoroczny sezon dla pszczelarzy zaczął się nietypowo. Drzewa i krzewy zazieleniły się wcześniej - kasztany zakwitły w kwietniu, a lipy w czerwcu.
- Pszczoły dają sobie radę. One po prostu przyspieszyły - stwierdziła Anna Szczęśniak. Dodała, że tegoroczny sezon też zakończy się wcześniej.
Jakub Jaroński tłumaczył, że zmiany w pożytkach pszczół, czyli ilości miodu, którą w danym sezonie zbiorą, mają związek ze zmianami klimatycznymi. - W gronie naukowców wymienia się je jako jeden z kilku problemów w przyszłości dla pszczół, nie tylko tych miodnych - dodał.
Posłuchaj
REKLAMA
Posłuchaj
Goście audycji dyskutowali również o problemach braku równowagi - z jednej strony to zbyt mała liczba pszczół, a z drugiej - przepszczelenie w niektórych regionach. Anna Szczęśniak i Jakub Jaroński mówili o koncepcjach prowadzenia pasieki, ale także o sprzedawanych w sklepach mieszankach miodów, oraz o swoim hobby, które z czasem stało się stylem życia i ich nowym zawodem.
Czytaj także:
- Dzień Polskiej Żywności. "Jest zdrowa i bezpieczna"
- Studio Reportażu i Dokumentu | "Taniec pszczoły" - reportaż Kamili Litman
- Nowatorska metoda z Polski ratuje pracowite owady
***
Audycja: Temat dnia
Prowadzi: Piotr Wąż
Goście: Anna Szczęśniak (pszczelarka), Jakub Jaroński (autor bloga warroza.pl)
Data emisji: 25.08.2024
Godzina emisji: 17.30
REKLAMA
PR24/st/kmp
REKLAMA