Od 18 maja otwarta gastronomia. Sprawdź wytyczne dla obsługi i gości

2020-05-13, 15:44

Od 18 maja otwarta gastronomia. Sprawdź wytyczne dla obsługi i gości
W Polsce największy spadek poczucia bezpieczeństwa, na który wskazują klienci dotyczy odwiedzin w restauracjach - wynika z raportu Deloitte.Foto: shutterstock.com/arturasker

Od 18 maja br. otwarta zostanie gastronomia, w związku z tym Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej - kawiarni, restauracji i barów, przygotowało wytyczne dla obsługi i klientów.

Przewidują one zachowanie odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego, powinna ona wynosić 1,5 m. W lokalach będzie można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, trzeba też usunąć wszelkie dodatki.

Gastronomia otwarta na miejscu jak i na wynos, w galeriach handlowych

W wytycznych wskazano, że usługi gastronomiczne – przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dot. bezpieczeństwa i higieny pracy – będą mogły być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu, jak i na wynos.

Powiązany Artykuł

Morawiecki.jpg
Kolejny etap znoszenia ograniczeń. Zobacz, co zmieni się od 18 maj

Ministerstwo rozwoju podało, że strefy gastronomiczne zostaną otwarte również w galeriach i centrach handlowych.

Bezpieczna odległość między pracownikami restauracji i barów

Według zaleceń resortu, właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, że będą one gwarantowały zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam, gdzie to możliwe, wykorzystywać do komunikacji telefony komórkowe i internet.

Kucharze oraz kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po zakończeniu obsługi gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

Bezpieczeństwo gości: zachowane odległości, dezynfekcja

Należy też dbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości i regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia. Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji powinny się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet - czytamy w wytycznych.

Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa.

Stoliki co 1,5 metra

Według wytycznych, odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).

Resort rozwoju podkreśla, że stopniowy powrót do normalności nie zwalnia ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. W związku z czym przypomina o zachowaniu 2-metrowej odległości od innych w przestrzeni publicznej, obowiązku zasłaniania nosa i ust w miejscach publicznych, ścisłym przestrzeganiu zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia się ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu) oraz kwarantannie i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.

PAP, jk

Polecane

Wróć do strony głównej