Eksport polskiej żywności nadal rośnie
Mimo rosyjskiego embarga, eksport polskiej żywności osiąga imponujące rozmiary. Według danych ministerstwa rolnictwa jego wartość w pierwszym kwartale, przekroczyła 5 mld euro i była o pięć i pół procent wyższa, niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
2015-06-08, 11:48
Posłuchaj
Zdaniem Piotra Soroczyńskiego, głównego ekonomisty Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych, polscy producenci żywności dysponują kilkoma atutami, które umożliwiają im odnoszenie sukcesów na arenie międzynarodowej. - Kolejni odbiorcy przekonują się, że nasza żywność jest bardzo ciekawa jeżeli chodzi o smak, jakość i ekologiczność. Znacznie mniej poprawiamy żywność chemikaliami, to konsumenci europejscy doceniają. Mamy dosyć duże sukcesy zarówno w sprzedaży wędlin, nabiału, jak i przetworów warzywnych i owocowych – wylicza ekspert.
Eksport będzie rósł
Piotr Soroczyński uważa, że w tym roku można się spodziewać dalszego wzrostu eksportu żywności. – Na rynku europejskim nasza ekspansja będzie trwała nadal. Może nie będzie to tak szybko jak w ostatnich rekordowych latach. Należy też pamiętać, że sprzedawcy żywności będą mogli liczyć też na inne rynki. W tej chwili jest coraz większe zainteresowanie choćby Bliskim Wschodem, który jest dla nas bramą na rynki, które do tej pory były dla nas niedostępne, takie jak afrykański i trochę dalsza Azja – wyjaśnia gość.
Zdaniem eksperta w tym roku należy się spodziewać wzrostu eksportu żywności na poziomie 7-8 proc.
Od roku dwa tysiące czwartego, sprzedaż polskiej żywności za granicę wzrosła ponad pięciokrotnie, a nadwyżka handlowa - trzynastokrotnie.
REKLAMA
Coraz większego znaczenia dla tego eksportu nabierają rynki azjatyckie, a także krajów arabskich i północnej Afryki. A resort rolnictwa liczy, na co najmniej podwojenie sprzedaży w ciągu najbliższej dekady.
Justyna Golonko, abo
REKLAMA