Dlaczego masło drożeje?

W sklepach kostka kosztuje od 6 do 8 złotych. Ceny maślanego tłuszczu wzrosły na całym świecie - potwierdza Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole.

2017-07-19, 11:01

Dlaczego masło drożeje?
Zdj. ilustr.Foto: margouillat / shutterstock

Posłuchaj

O tym, ile zapłacimy za masło za parę miesięcy w radiowej Jedynce (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

- Można patrzeć na wzrost cen masła z punktu widzenia cen detalicznych lub z punktu widzenia cen hurtowych, które są o ponad 70 proc. wyższe w ujęciu rocznym – mówi gość.

Trzy powody wzrostu cen

Wzrost cen masła jest faktem, jakie są przyczyny tego stanu rzeczy wyjaśnia Waldemar Sochaczewski, dyrektor Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Notujemy znaczący wzrost cen rynkowych masła. Na tę sytuację wpływa wiele czynników. W poprzednim roku zostały wdrożone instrumenty ograniczające podaż mleka na rynek, tzw. "pakiet Hogana".  Program przewidywał wsparcie finansowe dla producentów, którzy wstrzymają się z dostawami części swojej produkcji. Podaż mleka surowego w Unii Europejskiej i produkcja masła i mleka odtłuszczonego w proszku wykazywały spadek. Drugim powodem jest fakt, że w obecnym roku notujemy również niewielki spadek u głównych eksporterów, mam na myśli Australię i Nową Zelandię. Trzecim ważnym czynnikiem jest wzrost popytu w Chinach i Stanach Zjednoczonych – wylicza ekspert.

Czy cena nadal będzie rosnąć?

I pytanie najistotniejsze czy i ewentualnie jak długo ceny masła będą rosły? Jakub Olipra uspokaja, że zbliża się koniec maślanej hossy.

- Prognozujemy, że w trzecim kwartale, czyli w najbliższych miesiącach światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu. Wysokie ceny świadczą, że obecnie znajduje się on u szczytu cyklu. W kolejnych miesiącach sytuacja popytowo-podażowa będzie ciągnęła światowy rynek mleka w dół, co pozwala nam oczekiwać, że w kolejnych miesiącach ceny będą się nawet gwałtownie obniżać – przewiduje gość.  
 
Z informacji Agencji Rynku Rolnego wynika, że początek lipca przyniósł zahamowanie wzrostowej tendencji na rynku masła. Krajowe ceny zbytu trzymają się w okolicach 21 zł za kilogram,  i w pierwszym tygodniu lipca przestały iść w górę

REKLAMA

Elżbieta Mamos, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej