Jak zostać eko-rolnikiem?

2017-08-31, 07:27

Jak zostać eko-rolnikiem?
Zdjęcie ilustracyjne . Foto: Lucky Business/Shutterstock.com

Moda na ekologiczna żywność trwa. Produkty ekologiczne mają coraz więcej zwolenników. I okazuje się, że zapotrzebowanie na żywność ekologiczną rośnie szybciej niż produkcja.

Posłuchaj

Jak zostać ekorolnikiem, tłumaczy w Agro Faktach radiowej Jedynki Dorota Metera, ekspert do spraw żywności ekologicznej./Justyna Golonko, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Cieszy to zarówno rolników, jak i przetwórców, chociaż ci ostatni narzekają na niedobór surowców. Choć gospodarstw ekologicznych w Polsce przybywa to ten rynek nadal jest niewielki - a ma ogromny potencjał. Produkcję metodami naturalnymi potwierdza certyfikat zgodności i status gospodarstwa ekologicznego. Aby je uzyskać, należy wybrać organizację certyfikującą. Aktualny ich wykaz można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Należy złożyć zgłoszenie rozpoczęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego do wybranej jednostki certyfikującej. Jest ich w tej chwili jedenaście. Następnie z taką jednostką podpisuje się umowę w kwestii kontroli i certyfikacji. - tłumaczy Dorota Metera, ekspert do spraw żywności ekologicznej.

Zwrot kosztów certyfikacji

Taka działalność wiąże się z określonymi wydatkami, ale co ważne np. na taką certyfikacje możemy otrzymać dofinasowanie.

- Jeżeli rolnik chce otrzymać dotacje to powinien się zgłosić do doradcy rolno-środowiskowego, czyli takiego który ma w tym zakresie uprawnienia. Doradca robi pięcioletni plan działalności ekologicznej, za dokument trzeba oczywiście zapłacić. Prócz tego musi złożyć w normalnym terminie składania wniosków, wniosek do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w którym zaznacza, że wybiera również działalność rolnictwo ekologiczne. Oczywiście rolnik musi zapłacić za kontrolę i certyfikację. Jednak składając taki wniosek można również zwrócić się o zwrot części kosztów kontroli i certyfikacji. Wystarczy to zaznaczyć w odpowiedniemu miejscu. Dla małych gospodarstw cena kontroli zaczyna się od 500 zł. Kontrolujemy również gospodarstwa, które mają ponad 1500 hektarów i taka kontrola to koszt nawet kilku tysięcy złotych. Dla średniego gospodarstwa kontrola kosztuje 900 zł – wyjaśnia.

Dotacje na ekologię

Co ważne producent rolny może ubiegać się o dotację do takiej produkcji ekologicznej, przystępując do programu rolnośrodowiskowego i wybierając pakiet Rolnictwo ekologiczne – eko-rolnicy uprawiający np. uprawy sadownicze mogą liczyć nawet na 1600 złotych dopłat.

- Dla najmniej pracochłonnych upraw takich jak trwałe użytki zielone to jest około 400-500 zł, natomiast dla upraw rolniczych to jest około 800 zł, dla upraw warzywniczych około 1300 zł, a dla upraw sadowniczych około 1600 zł. Zatem to jest co najmniej dwa razy tyle co płatności bezpośrednie – dodaje.

Gospodarstwa ekologiczne stają się w Polsce coraz popularniejsze, nie tylko dlatego, że są bardziej przyjazne dla środowiska, ale także dlatego, że ekologiczne produkty żywnościowe cieszą się dużą popularnością na rynku, a co za tym idzie dzięki ich produkcji rosną zyski dla rolników.

Justyna Golonko, abo

O tym jak uzyskać dofinansowanie na certyfikację rolnictwa ekologicznego w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Justyna Golonko, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)

Polecane

Wróć do strony głównej