Lepsze warunki dla małych winnic w Polsce. Projekt ustawy skierowany do konsultacji
Zwiększenie limitu produkcji wyrobów winiarskich z 10 tys. do 100 tys. litrów dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win przewiduje projekt ustawy o wyrobach winiarskich. Dokument został właśnie skierowany do konsultacji publicznych.
2020-08-18, 11:30
Projektowana ustawa zwiększa limit produkcji oraz upraszcza wymagania w zakresie uzyskania wpisu do rejestru dla przedsiębiorców wykonujących działalność związaną z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich w niewielkiej skali. "Chodzi o niewielkie ilości win owocowych markowych, miodów pitnych markowych, cydrów markowych, cydrów, perry markowych oraz perry z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie" – napisano w uzasadnieniu projektu opublikowanego na stronie Rządowego Centrum Legislacji.
Powiązany Artykuł

BGK rozszerza wsparcie dla rolników. Nowe warunki gwarancji spłaty kredytów
Większa opłacalność produkcji
W Ocenie Skutków Regulacji dodano, że zwiększenie limitu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich z surowców pochodzących z własnego gospodarstwa z 10 tys. litrów do maksymalnie 100 tys. litrów (w zależności od liczby posiadanych hektarów) może pozytywnie wpłynąć na opłacalność produkcji takich napojów alkoholowych.
"Z uwagi na niewielką ilość takich przedsiębiorstw, zmiana ta, przynajmniej w ciągu kilku najbliższych lat nie wpłynie znacząco na wielkość produkcji napojów alkoholowych w Polsce. Uruchamianie takiego rodzaju produkcji, w szczególności w regionach sadowniczych zwiększy atrakcyjność turystyczną takich regionów, w których będą dostępne lokalne cydry, perry oraz wina owocowe markowe. Powyższe, z uwagi na trendy konsumpcji napojów alkoholowych, w przyszłości może przełożyć się na wzrost zainteresowania lokalnymi fermentowanymi napojami winiarskimi" – czytamy w ocenie.
Mniej obciążeń administracyjnych
Za opracowanie projektu ustawy o wyrobach winiarskich odpowiada Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Resort tłumaczy, że zmiana powinna przyczynić się do poprawy przejrzystości przepisów związanych z wyrobem wina. Powinny też usprawnić kontrolę producentów wina przez wyeliminowanie pozyskiwania analogicznych informacji w ramach poszczególnych kontroli prowadzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
REKLAMA
Projektowana ustawa wprowadza ponadto możliwość certyfikacji winogron, które następnie mogą być używane do wyrobu win odmianowych i win rocznikowych.
"Wejście w życie projektowanej ustawy dzięki zmniejszeniu obciążeń administracyjnych oraz usprawnianiu obiegu dokumentów pozytywnie wpłynie na sytuację producentów pragnących rozpocząć produkcję wyrobów winiarskich w Polsce – ocenia resort.
Powiązany Artykuł

Potrójne wsparcie na zalesienie gruntów. Dobiega końca termin składania wniosków
PolskieRadio24.pl/PAP/DoS
REKLAMA
REKLAMA