Stek może być bezmięsny. TSUE rozstrzygnął spór o nazewnictwo wegańskich produktów
Trybunał Sprawiedliwości UE postanowił, że państwa członkowskie nie mogą zabraniać producentom żywności określania produktów wegańskich czy wegetariańskich terminami mięsnymi takimi jak "burger", "stek" czy "kiełbasa".
2024-10-07, 15:44
Produkty wegetariańskie będą mogły zawierać nazwy takie jak stek, kiełbasa czy burger. Tak zdecydował Trybunał Sprawiedliwości UE w sprawie, w której Europejska Unia Wegetariańska (EVU), Stowarzyszenie Wegetariańskie Francji (AVF) oraz gigant roślinnych alternatyw mięsa Beyond Meat wytoczyły rządowi Francji.
Stek nie musi być z mięsa
Rząd Francji próbował ograniczyć dowolność nazewnictwa i ograniczyć prawo "mięsnych" nazw do produktów zawierających białko zwierzęce. TSUE uznał jednak, że zakaz ten nie jest zgodny z prawem UE. Ustalił jednak istotny wyjątek - nie można tego ograniczać, o ile w danym kraju członkowskim nie ma konkretnej nazwy prawnej dla produktu spożywczego na bazie białka roślinnego.
Oznacza to, że państwa członkowskie mogą ustanowić prawne nazwy alternatywnych dla mięsa produktów roślinnych. Ale jeżeli tego nie zrobią, to produkt taki może nazywać się stekiem, burgerem czy kiełbasą.
- Jesteśmy bardzo zadowoleni z bezkompromisowego wniosku przedstawionego przez TSUE. To ważny krok w zagwarantowaniu, że konsumenci mają dokładne i przejrzyste informacje o kupowanych przez siebie produktach - stwierdził Rafael Pinto z EVU cytowany przez Portal Spożywczy.
REKLAMA
Trybunał Sprawiedliwości UE uznał także w wyroku, że jego decyzja w żaden sposób nie ogranicza możliwości egzekwowania przepisów dotyczących ochrony konsumentów w przypadku uznania, że marketing danego produktu wprowadza w błąd. Czyli sugerowanie, że produkt roślinny jest mięsem w sposób ukrywający jego roślinne pochodzenie (i odwrotnie) nadal będzie zakazane.
Czytaj także:
- Polska skarga oddalona przez TSUE. Przepisy dotyczące kierowców ciężarówek zgodne z prawem UE
- TSUE zdecydował w sprawie fikcyjnych promocji. Znana sieć na celowniku
- Rewolucja w żywieniu. Czym zastąpimy białko z mięsa?
PortalSpożywczy/ec.europa.eu/AM
REKLAMA