Polska to malinowy król. W UE nie mamy konkurencji

Polska jest czwartym największym producentem malin na świecie. W Unii Europejskiej nikt nie produkuje więcej. 

2025-09-05, 11:37

Polska to malinowy król. W UE nie mamy konkurencji
Zbiór malin. Foto: PAP/Wojciech Pacewicz

Najważniejsze informacje w skrócie: 

  • Polska jest największym producentem malin w Unii Europejskiej. W 2024 zebrano 77 tys. ton
  • Na świecie Polskę wyprzedzają tylko Rosja, Meksyk i Serbia
  • Najwięcej malin z Polski trafia do Niemiec

Malinowa potęga

Maliny to jedna z polskich specjalności i bardzo zdrowe owoce. Wśród owoców jagodowych, jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, są trzecim, pod względem produkcji - wyprzedzane są tylko przez truskawki i porzeczki. 

W Unii Europejskiej polskie maliny mają niewielką konkurencję, bo Polska odpowiada za 44 proc. unijnej produkcji tych owoców. Daleko za Polską są Portugalia (20 proc.) i Hiszpania (17 proc.). Głównym malinowym zagłębiem jest województwo lubelskie, z którego pochodzi do 83 proc. krajowej produkcji. 

Większość malin trafia na eksport wynoszący 40-60 tys. ton rocznie w przypadku owoców mrożonych i ok. 7 tys. ton rocznie w przypadku świeżych. Znaczna część (33-40 proc. mrożonych i 48 proc. świeżych) trafia do Niemiec. 

🧑‍🌾 Jak Lubelszczyzna stała się malinowym zagłębiem?

Wyjaśniamy zjawisko specjalizacji rolniczej na przykładzie regionu, z którego pochodzi przytłaczająca większość polskich malin.

83%
polskich malin pochodzi z województwa lubelskiego
☀️

Warunki glebowo-klimatyczne

Region posiada odpowiednie gleby i nasłonecznienie, które idealnie sprzyjają uprawie malin.

👨‍🏫

Tradycja i wiedza

Wieloletnie doświadczenie rolników, przekazywane z pokolenia na pokolenie, gwarantuje wysoką jakość upraw.

🏭

Infrastruktura

Rozwinięta sieć punktów skupu, przetwórni i mroźni ułatwia rolnikom sprzedaż i przetwarzanie owoców.

Co daje specjalizacja?

Dzięki koncentracji na jednej uprawie, region staje się bardziej konkurencyjny, a rolnicy mogą osiągać lepsze wyniki i jakość, co przekłada się na pozycję lidera w kraju i Europie.

Malejąca produkcja

Jeszcze w 2016 roku zbiory malin w Polsce osiągały poziom 129 tys. ton. Jednak od tego czasu areał upraw, jak i produkcja zmalały. W 2024 zebrano już tylko 77 tys. ton. Powodem mogą być duże wymagania tych owoców przy uprawie - do osiągnięcia dobrej jakości owoców potrzebne są inwestycje w tunele foliowe i systemy nawadniania. W Polsce produkowane są przede wszystkim maliny przemysłowe (do mrożenia), a mniejsze znaczenie mają odmiany deserowe, sprzedawane w formie świeżych owoców. 

Na świecie Polskę wyprzedzają w produkcji tylko Rosja, Meksyk i Serbia, ale jeżeli produkcja w Polsce nadal będzie spadać to na czwarte miejsce wskoczą Stany Zjednoczone. Rosja i Meksyk produkują rocznie ponad 200 tys. ton malin, Serbia ponad 100 tys. 

Polska nie tylko eksportuje, ale także importuje maliny, głównie mrożone. W latach 2016-24 import wahał się między 8 a 33 tys. ton. Głównym dostawcą jest Ukraina. 

Czytaj także: 

Źródło: PAP/Andrzej Mandel


Polecane

Wróć do strony głównej