Polska to malinowy król. W UE nie mamy konkurencji
Polska jest czwartym największym producentem malin na świecie. W Unii Europejskiej nikt nie produkuje więcej.
2025-09-05, 11:37
Najważniejsze informacje w skrócie:
- Polska jest największym producentem malin w Unii Europejskiej. W 2024 zebrano 77 tys. ton
- Na świecie Polskę wyprzedzają tylko Rosja, Meksyk i Serbia
- Najwięcej malin z Polski trafia do Niemiec
Malinowa potęga
Maliny to jedna z polskich specjalności i bardzo zdrowe owoce. Wśród owoców jagodowych, jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, są trzecim, pod względem produkcji - wyprzedzane są tylko przez truskawki i porzeczki.
W Unii Europejskiej polskie maliny mają niewielką konkurencję, bo Polska odpowiada za 44 proc. unijnej produkcji tych owoców. Daleko za Polską są Portugalia (20 proc.) i Hiszpania (17 proc.). Głównym malinowym zagłębiem jest województwo lubelskie, z którego pochodzi do 83 proc. krajowej produkcji.
Większość malin trafia na eksport wynoszący 40-60 tys. ton rocznie w przypadku owoców mrożonych i ok. 7 tys. ton rocznie w przypadku świeżych. Znaczna część (33-40 proc. mrożonych i 48 proc. świeżych) trafia do Niemiec.
🧑🌾 Jak Lubelszczyzna stała się malinowym zagłębiem?
Wyjaśniamy zjawisko specjalizacji rolniczej na przykładzie regionu, z którego pochodzi przytłaczająca większość polskich malin.
Warunki glebowo-klimatyczne
Region posiada odpowiednie gleby i nasłonecznienie, które idealnie sprzyjają uprawie malin.
Tradycja i wiedza
Wieloletnie doświadczenie rolników, przekazywane z pokolenia na pokolenie, gwarantuje wysoką jakość upraw.
Infrastruktura
Rozwinięta sieć punktów skupu, przetwórni i mroźni ułatwia rolnikom sprzedaż i przetwarzanie owoców.
Malejąca produkcja
Jeszcze w 2016 roku zbiory malin w Polsce osiągały poziom 129 tys. ton. Jednak od tego czasu areał upraw, jak i produkcja zmalały. W 2024 zebrano już tylko 77 tys. ton. Powodem mogą być duże wymagania tych owoców przy uprawie - do osiągnięcia dobrej jakości owoców potrzebne są inwestycje w tunele foliowe i systemy nawadniania. W Polsce produkowane są przede wszystkim maliny przemysłowe (do mrożenia), a mniejsze znaczenie mają odmiany deserowe, sprzedawane w formie świeżych owoców.
Na świecie Polskę wyprzedzają w produkcji tylko Rosja, Meksyk i Serbia, ale jeżeli produkcja w Polsce nadal będzie spadać to na czwarte miejsce wskoczą Stany Zjednoczone. Rosja i Meksyk produkują rocznie ponad 200 tys. ton malin, Serbia ponad 100 tys.
Polska nie tylko eksportuje, ale także importuje maliny, głównie mrożone. W latach 2016-24 import wahał się między 8 a 33 tys. ton. Głównym dostawcą jest Ukraina.
Czytaj także:
- Poznaj owoce sezonowe. Oto, jak wybrać w sklepie najlepsze i najsmaczniejsze
- Jajka nawet o połowę droższe niż rok temu. I dalej będą drożeć
- Polska i UE uzależniona od dostaw substancji z Azji. Ryzyko dla pacjentów
Źródło: PAP/Andrzej Mandel