Ofensywa Sawickiego w Chinach: uda się znieść embargo na polską wieprzowinę?
Szef resortu rolnictwa Marek Sawicki w stolicy Chin przekonuje tamtejsze władze do zniesienia embarga na import tego rodzaju mięsa z Polski.
2014-05-16, 07:38
Chiny stają się bowiem jednym z najważniejszych rynków eksportu naszej wieprzowiny.
Minister Marek Sawicki spotyka się w piątek z przedstawicielami chińskiego urzędu, odpowiedzialnego za inspekcje weterynaryjne oraz z wiceministrem rolnictwa Chin.
Sawicki walczy z embargiem: nic tak nie pachnie, jak pieniądze przy wieprzowinie >>>
O bezpieczeństwie żywności w Polsce i sytuacji związanej z wykryciem ognisk tzw. afrykańskiego pomoru świń mówił podczas prezentacji dla przedstawicieli chińskich urzędów główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Eksport polskiego mięsa ruszy w lipcu?
Polska delegacja stara się przekonać Chińczyków do zniesienia tymczasowego zakazu importu polskiej wieprzowiny. W ubiegłym roku do Chin z Polski trafiło bowiem ponad 120 000 ton tego mięsa.
REKLAMA
Organizacje zrzeszające zakłady produkcyjne szacują jednak, że w Chinach można sprzedać nawet 300 000 ton polskiej wieprzowiny rocznie.
Minister rolnictwa chce, aby eksport polskiego mięsa do Chin ruszył ponownie na początku lipca.
Źródło: TVN X-news
REKLAMA
IAR, awi
REKLAMA