Mięso drobiowe wypiera wieprzowinę na światowych rynkach
W 2013 r. po raz pierwszy produkcja drobiu na świecie była większa niż produkcja wieprzowy i taka tendencja utrzyma się w kolejnych latach - uważa Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
2014-05-27, 09:54
Udział drobiu w produkcji mięsa w ubiegłym roku wyniósł 37 proc.,  podczas gdy wieprzowiny - 35 proc. Podobnie sytuacja wygląda w Polsce -  poinformowała ekspertka podczas niedawnego seminarium dotyczącego  sytuacji w branży mięsnej. 
W 2013 r. produkcja drobiu w naszym  kraju wyniosła 1 mln 685 tys. ton (45 proc.), podczas gdy wieprzowiny - 1  mln 524 tys. ton (44 proc.). Taka tendencja utrzyma się ze względu na  to, że drób jest tańszym mięsem i chętniej kupowanym przez konsumentów -  dodała.
USA i UE to najwięksi eksporterzy wieprzowiny
Największym  eksporterem wieprzowiny są Stany Zjednoczone i Unia Europejska. W tym  roku jednak wywóz mięsa z obu tych regionów spadnie. Według szacunków,  tym roku z UE trafi o ok. 10 proc. mniej wieprzowiny niż rok wcześniej,  mniej wywiozą też Stany Zjednoczone z powodu występującego tam wirusa  epidemicznej biegunki świń. Skorzysta na tym Brazylia, która zwiększy  swój eksport o 15 proc. Dodatkowo sprzyja eksportowi deprecjacja kursu  dolara brazylijskiego - dodała ekspertka.
93 proc. światowego eksportu wieprzowiny pochodzi z USA, UE, Kanady, Brazylii i Chin.
Najważniejszy rynek UE
Obecnie  dla Polski najważniejszy jest rynek Unii. Zmniejszenie wywozu  wieprzowiny z UE określa ceny unijne, a te z kolei mają bardzo duży  wpływ na ceny wieprzowiny w naszym kraju. Spadek eksportu wieprzowiny z  UE (o 9 proc.) w pierwszym kwartale tego roku jest wynikiem znacznego  zmniejszenia wywozu do Rosji (o ponad 70 proc.) i na Ukrainę (o ponad 50  proc.). Natomiast więcej mięsa sprzedano do Korei, Japonii i Hongkongu.  
Największym importerami wieprzowiny są: Japonia, Chiny, Meksyk,  Rosja i Hongkong, gdzie trafia ok. 60 proc. całego importu.  W tym roku  prognozowany jest spadek importu, najbardziej zmniejszy się on do  Rosji. Zdaniem Zawadzkiej mniejsze zakupy przez Rosję zostaną pokryte  przez wzrost własnej produkcji wieprzowiny, a reszta brakującego mięso  zostanie dokupiona w Brazylii. 
Spadek pogłowia trzody chlewnej
W Polsce zmniejsza się produkcja  wieprzowiny ze względu na spadek pogłowia trzody chlewnej. Obecnie jest  ona na poziomie 11 mln sztuk. W stosunku do 2006 r. liczba świń spadła o  41 proc. Zawadzka uważa, że raczej nie ma szans na wzrost pogłowia tych  zwierząt w naszym kraju. Decyduje o tym opłacalność produkcji. Zboże, a  tym samym pasze, są zbyt drogie, by zachęcać rolników do zwiększenia  produkcji. W jej ocenie przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w drugim  kwartale tego roku może być na poziomie 5,2 zł za kg, w trzecim  wzrośnie do 5,5-5,6 zł/kg, a w czwartym - prawdopodobnie powróci do  poziomu 5,2 zł/kg.
PAP, awi