Japonia znosi embargo na polską wołowinę. Po 13 latach
Japonia otwiera rynek dla polskiej wołowiny - poinformował minister rolnictwa, Marek Sawicki. Polska jest czwartym europejskim krajem, który otrzymuje zgodę na eksport tego mięsa do kraju kwitnącej wiśni. Decyzja zapadła w czwartek. W piątek wchodzi w życie.
2014-08-01, 14:21
Posłuchaj
Minister rolnictwa, Marek Sawicki: Japonia znosi embargo na polską wołowinę (IAR)
Dodaj do playlisty
Minister spotkał się w piątek z ambasadorem Japonii Makoto Yamanaką. Trwają także zabiegi o zniesienie embarga na wieprzowinę.
Szef resortu rolnictwa rozmawiał również z japońskim ambasadorem o dostępie polskich owoców i warzyw na tamtejszy rynek. Minister Sawicki zastrzegł, że nie ma to związku z rosyjskim embargiem na polskie owoce i warzywa. O tych rozmowach Marek Sawicki nie chciał informować.
Źródło: TVN24/x-news
REKLAMA
Embargo nałożono 13 lat temu
W Japonii embargo na wołowinę z Polski obowiązywało od 13 lat, kiedy w Europie występowała choroba wściekłych krów.
W 2012 roku wartość eksportu polskiej żywności do Japonii przekroczyła 100 mln euro.
IAR, awi
REKLAMA