Eksport wieprzowiny z krajów UE spadł w I półroczu 2014 r. Przez ASF

W pierwszym półroczu br. eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej z powodu wystąpienia na jej terytorium afrykańskiego pomoru świń spadł o 9 proc., ale wywóz tego mięsa z Polski zmniejszył się aż o ponad 46 proc. - wynika z danych Komisji Europejskiej.

2014-09-02, 13:26

Eksport wieprzowiny z krajów UE spadł w I półroczu 2014 r. Przez ASF
Aneks do umowy o zakazie importu produktów wieprzowych przewiduje, że mięso po podgrzaniu można jednak eksportować do Rosji.Foto: Glow Images/East News

W pierwszym półroczu 2014 r. Unia wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 9 proc. mniej niż w tym samym okresie 2013 r. Polska w tym czasie wywiozła ok. 83 tys. ton wobec 154,4 tys. ton w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Rosyjskie embargo
Kraje pozaunijne najchętniej kupowały w UE podroby i tłuszcze (44 proc.) oraz mrożoną wieprzowinę (43 proc.), jednak nawet tych wyrobów sprzedano mniej niż rok wcześniej - informuje Fundacja Programów dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA). Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa, bo aż o ponad 30 proc. W opinii ekspertów obniżenie eksportu w pierwszej połowie tego roku - to wynik rosyjskiego embarga na to mięso. Rosja wprowadziła zakaz importu wieprzowiny z krajów UE pod koniec stycznia, po stwierdzeniu ASF u padłego dzika na Litwie.
Rosja chce nadal importować tyle samo mięsa. Już nie z UE i USA, a z Brazylii >>>
Eksport wieprzowiny do Rosji od stycznia do czerwca br. spadł w stosunku do tego samego okresu 2013 r. o prawie 85 proc. z ok. 350 tys. ton do ok. 54 tys. ton. Znacznie obniżyły zakupy również Ukraina i Białoruś (spadek o 33 i 90 proc.).

Źródło: TVP/x-news

PAP, awi

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej