Polski wynalazek odmienił wieprzowinę. Będzie zdrowa i nietucząca
Nietucząca, zdrowa dla serca, niewywołująca alergii. Takie walory ma wieprzowina produkowana w technologii opracowanej przez naukowców znad Wisły.
2015-01-20, 08:13
Odpowiadają za nią pracujący w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk - pisze "Puls Biznesu".
Innowacyjną wieprzowinę uzyskuje się, karmiąc świnie między innymi nasionami lnu. Następnie mięso jest tak przetwarzane i doprawiane, by było słone bez użycia soli. Używa się do tego między innymi przypraw.
Budżet projektu sięgnął 9 mln zł
Nad projektem, który trwa już 5 lat pracowało kilkanaście osób. Jego budżet sięgnął 9 milionów złotych. Projekt jest po testach i wkracza w etap komercjalizacji.
IAR, awi
REKLAMA
REKLAMA