Polski wynalazek odmienił wieprzowinę. Będzie zdrowa i nietucząca

Nietucząca, zdrowa dla serca, niewywołująca alergii. Takie walory ma wieprzowina produkowana w technologii opracowanej przez naukowców znad Wisły.

2015-01-20, 08:13

Polski wynalazek odmienił wieprzowinę. Będzie zdrowa i nietucząca
. Foto: Glowimages/East News

Odpowiadają za nią pracujący w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk - pisze "Puls Biznesu".
Innowacyjną wieprzowinę uzyskuje się, karmiąc świnie między innymi nasionami lnu. Następnie mięso jest tak przetwarzane i doprawiane, by było słone bez użycia soli. Używa się do tego między innymi przypraw.

Budżet projektu sięgnął 9 mln zł

Nad projektem, który trwa już 5 lat pracowało kilkanaście osób. Jego budżet sięgnął 9 milionów złotych. Projekt jest po testach i wkracza w etap komercjalizacji.

IAR, awi

/

 

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej