ARR: duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania mięsa

W ciągu trzech dni przyjmowania wniosków na unijne dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny wpłynęło 29 wniosków na 5,3 tys. ton mięsa - poinformował wiceszef Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak. Ocenił, że zainteresowanie dopłatami jest duże.

2015-03-13, 09:26

ARR: duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania mięsa
Zdjęcie ilustracyjne . Foto: Panthermedia

- Zainteresowanie dopłatami jest stosunkowo duże, gdyż cztery lata temu, kiedy Unia uruchomiała taki mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania mięsa w Polsce, w sumie zgłoszono chęć przechowywania ok. 10 tys. ton. A nabór wniosków trwał wówczas kilka tygodni - powiedział Zwolak.
Przypominał, że UE zgodziła się na dopłaty w związku z wykryciem dioksyn w niemieckiej wieprzowinie. Fakt ten spowodował utratę zaufania konsumentów do tego gatunku mięsa w całej Unii, w związku z czym ceny skupu trzody spadły o 20 proc.
W ramach obecnego mechanizmu Agencja podliczyła wnioski przyjęte od poniedziałku do środy. Jak zaznaczył wiceprezes, Unia formalnie nie wprowadziła limitu ilości składowania mięsa, ale poinformowała, że będzie monitorowała sytuację i w zależności od wyników monitoringu podejmie decyzję o zamknięciu tego mechanizmu. Raporty przesyłane są dwa razy w tygodniu, pierwszy trzeba było złożyć w czwartek do godz. 12. Wyniki dla całej UE będą znane w piątek - dodał Zwolak.
UE przyjęła margines bezpieczeństwa
Cztery lata temu UE miała podobne stanowisko, wtedy prognozowano, że zamknięcie dopłat nastąpi na poziomie 100 tys. ton liczonych dla wszystkich krajów Wspólnoty, ostatecznie zamknęła nabór wniosków na poziomie 140 tys. ton.
Unia przyjęła jednak pewien margines bezpieczeństwa, bo założono, że podpisanie umowy z przedsiębiorcą może nastąpić dopiero po upływie 5 dni roboczych. Dla wniosków, które zostały złożone w miniony poniedziałek ARR będzie podpisywała umowy w najbliższy poniedziałek, ale wówczas, gdy przedsiębiorcy złożą zabezpieczenia w wysokości 20 proc. od wnioskowanej dopłaty.
Przedsiębiorca ma 28 dni od momentu podpisania umowy na złożenie mięsa do chłodni i musi dwa dni wcześniej zgłosić taki zamiar Agencji, by można było to skontrolować. Oznacza to, że do przechowania może trafić wyłącznie mięso świeże, a więc kupione przeważnie od miejscowych rolników.

PAP, awi

/

 

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej