Eksporterzy polskiego mięsa ruszają na ponowny podbój Turcji
Eksporterzy polskiego mięsa chcą ponowie podbić tureckie podniebienia. We wrześniu w Stambule na targach WorldFood pojawią się polscy eksporterzy wołowiny. W ramach kampanii "Zasmakuj w Europie" będą promować nasze mięso, co będzie pierwszym krokiem do podbicia rynku tureckiego.
2015-08-13, 11:49
Posłuchaj
Jak mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, szanse na to są spore.
- Turcja w latach 2008 – 2009 była jednym z największych rynków zbytu dla polskiej wołowiny. Raczej nie uda nam się szybko powrócić na ten rynek z taką ilością, jak wtedy wyeksportowaliśmy. Było to ponad 70 tys. ton wołowiny w ciągu roku na sam rynek turecki – mówi gość radiowej Jedynki.
Polscy eksporterzy liczą na wygraną w przetargach
Jak dodaje Witold Choiński, polscy eksporterzy upatrują swojej szansy w przetargach ogłoszonych przez turecki rząd.
–W tej chwili rząd turecki ogłasza przetargi na dostawy mięsa na swój rynek, żeby uzupełnić zapasy, zarówno rynkowe, jak i rządowe. Mam nadzieję, że te przetargi będą realizowane między innymi z polskiego mięsa – zaznacza Witold Choiński.
Nie tylko wołowina
Gość radiowej Jedynki uważa równie, że w przyszłości jest szansa, żeby na ten rynek weszli nie tylko polscy eksporterzy wołowiny, ale i innych gatunków mięsa.
REKLAMA
- Turcja jest bardzo otwartym rynkiem. Znajdzie się pewnie tam miejsce również dla drobiu, a nawet wieprzowiny, jako że Turcję odwiedza bardzo dużo turystów – podkreśla Witold Choiński.
Turcja to nie wyjątek jeżeli chodzi o eksport w kierunkach azjatyckich i Bliskiego Wschodu. Polscy eksporterzy mięsa starają się coraz bardziej zaznaczyć swoją obecność na tych rynkach.
Kamil Piechowski, awi
REKLAMA