Cukier drożeje, ale nie przekłada się to na zyski plantatorów buraka cukrowego
Na światowych rynkach drożeje cukier. W listopadzie i grudniu wzrost cen osiągnął poziom ok. 10 proc.
2016-01-07, 09:12
Posłuchaj
Na tendencję wzrostową cen cukru wpływ ma spadek ubiegłorocznej światowej produkcji. Nie przekłada się to jednak na sytuację producentów buraka cukrowego.
- Plantatorzy dostają cenę minimalną, tylko Krajowa Spółka Cukrowa płaci o trzy złote więcej za tonę. Przy takiej cenie prawdopodobne, że nie będzie z podziału zysku wypłaty dla plantatorów. Przy obecnych cenach, wydajności, plonie – 52 tony z hektara, brakuje ok. 10 ton do tego, żeby plantatorom zwróciły się koszty - mówi Kazimierz Kobza, dyrektor Biura w Krajowym Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.
Gorsze plony są wynikiem suszy, która wystąpiła praktycznie na terenie całego kraju.
Plantatorzy przygotowani do uwolnienia produkcji
Ten rok będzie ostatnim, kiedy to produkcja cukru w UE będzie limitowana. Polscy plantatorzy są jednak przygotowani do uwolnienia produkcji.
REKLAMA
- Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego wywalczył dopłaty do produkcji. Jest to w granicach 400 euro do hektara. W tym roku była mniejsza produkcja, więc było to ok. 500 euro do hektara. Mamy tylko obawy, czy Komisja Europejska odblokuje eksport cukru. W tej chwili możemy wyeksportować na inne rynki maksymalnie 1 mln 350 tys. ton, a moglibyśmy ok. 5 mln ton – podaje liczby gość radiowej Jedynki.
Związek apeluje też o jak najszybszą prywatyzację plantatorsko-pracowniczą Krajowej Spółki Cukrowej, która jest największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru w Europie.
Dariusz Kwiatkowski, awi
REKLAMA