Żywność zamiast na śmietnik będzie trafiać do potrzebujących? Senat pracuje nad ustawą
Senatorowie chcą zmniejszyć odsetek marnowanej żywności w Polsce. W tym celu pracują nad projektem ustawy nakazującym przekazywanie jej nadwyżek potrzebującym.
2017-12-10, 14:30
Posłuchaj
Propozycje regulacji mają być ponownie omawiane na posiedzeniu łączonych komisji senackich.
Projekt nakazuje sklepom przekazywanie niesprzedanej żywności organizacjom pożytku publicznego. Dotyczy to dyskontów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych. W razie złamania tego przepisu, sieci będą musiały zapłacić karę - 10 groszy za każdy kilogram marnowanej żywności - informuje senator PiS Antoni Szymański.
- Jesteśmy jednym z pierwszych krajów, który proponuje taką legislację. Senatorowie z trzech komisji są przekonani, że warto pochylić się nad tą kwestią. Skala marnowania żywności jest niepokojąca. My chcemy też zadbać o to, by przyjmujący te artykuły mieli świadomość, iż jest to dobra żywność - podkreśla.
Marnowanie żywności to poważy problem
Marnowanie żywności to problem, nad którym trzeba pracować i w Polsce i w innych krajach Unii Europejskiej - dodaje Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności. Wskazuje, że część dyskontów współpracuje już z organizacjami pożytku publicznego. Taką współpracę - jego zdaniem - warto jednak poprzeć prawem.
- Gdybyśmy to zjawisko zlikwidowali i gospodarowali żywnością prawidłowo, starczyłoby jej na wykarmienie każdego obywatela. Nawet osoby, które dziś odżywiają się skromnie, nie mogłyby mówić o niedożywieniu - wskazuje.
W Polsce marnuje się blisko 9 milionów ton żywności rocznie
Według danych Eurostatu w Polsce marnuje się blisko 9 milionów ton żywności rocznie. W gospodarstwach domowych - 2 miliony. Najczęściej: pieczywo, owoce i wędliny.
Komisje mają zająć się problemem marnowania żywności po zaopiniowaniu w tym tygodniu ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę.
IAR, awi