Tradycyjna żywność zdobywa rynek. Wędliny, sery, pieczywo i regionalne piwa najczęściej poszukiwane
Na naszym rynku spożywczym karierę robią produkty żywnościowe z etykietą eko, bio czy organic i coraz częściej także produkty tradycyjne i regionalne. Już 40 z nich ma unijna ochronę.
2018-01-26, 16:41
Posłuchaj
O tym, jakie produkty zostały ostatnio wpisane na unijna listę mówiła na antenie radiowej Jedynki Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, z którą rozmawiała Elżbieta Mamos.
"Ostatnim zarejestrowanym produktem była Kiełbasa Piasczańska z Małopolski, a wcześniej kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska, jeszcze wcześniej Cebularz Lubelski, no i uzbierało się 40 produktów" – powiedziała Byszewska.
Produkty regionalne często są tożsame z eko
Poza produktami regionalnymi wpisanymi na unijna listę, na polskim rynku jest także wiele produktów regionalnych i tradycyjnych mających taką ochronę tylko na rynku krajowym.
Jak powiedziała ekspertka, w systemie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, jest obecnie 300 produktów zarejestrowanych z całej Polski i są to produkty z certyfikatami.
REKLAMA
Czego poszukują Polacy?
Bardzo często produkty regionalne i wytwarzane tradycyjnymi metodami są tożsame z produktami ekologicznymi Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – przypomniała Izabella Byszewska. Jak dodała – w systemie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego warunkiem jest, aby produkty pochodziły z gospodarstw stosujących dobrą praktykę rolniczą i hodowlaną, co sprawia, że są one na wskroś produktami naturalnymi.
Wśród produktów regionalnych Polacy najczęściej szukają wędlin, pieczywa, serów regionalnych piw.
Elżbieta Mamos, ak, NRG
REKLAMA