Rozstrzygnięto konkurs "Na wsi najlepiej". Doceniono w nim spokój, przyrodę i ofertę kulinarną
Polskie jedzenie, piękna przyroda, spokój i cisza - to największe zalety wsi, które pokazał konkurs "Na wsi najlepiej - 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej".
2019-08-09, 14:36
Konkurs po raz drugi zorganizowała Polska Organizacja Turystyczna. Jego celem jest wyłonienie najciekawszych miejsc i atrakcji związanych z turystyką wiejską.
Zgłosiło się 169 właścicieli ośrodków agroturystycznych z całego kraju, którzy rywalizowali w czterech kategoriach: "wypoczynek na wsi", "wypoczynek u rolnika", "tradycyjna kuchnia polskiej wsi" i "oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi".
Cudze chwalicie, swego nie znacie
Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski mówił w trakcie uroczystości, że polska wieś ma wszystko, czego potrzebują turyści.
− Często jest tak, że cudze chwalicie, a swego nie znacie. Może ktoś woli leżeć na plaży w Chorwacji, to jest jego wybór. Ale bogactwo przyrodnicze, kulinarne, kulturowe polskiej wsi jest tak olbrzymie, że trzeba robić wszystko, żeby móc to przybliżyć. I taki konkurs znakomicie temu służy - powiedział minister Ardanowski.
REKLAMA
Agroturystyka coraz bardziej atrakcyjna dla turystów
Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk uważa, że konkurs pokazuje coraz wyższy poziom polskiej agroturystyki.
− Laureaci mają bardzo indywidualne podejście do biznesu. To widać. Kapituła konkursu doceniła, że oferta jest skrojona na miarę, bardzo dopasowana do indywidualnych potrzeb. To właśnie klucz do sukcesu - podkreślił Robert Andrzejczyk.
Turyści cenią na wsi nie tylko widoki – wabi ich polska kuchnia
W kategorii "Wypoczynek na wsi" wygrało gospodarstwo Katarzyny Siwiec z Celejowa pod Kazimierzem Dolnym. Jak mówi właścicielka agroturystyki, oprócz przyrody i okolicznych zabytków, turyści doceniają kuchnię.
−Przede wszystkim staramy się wykorzystywać jabłko. I jabłko króluje w naszym gospodarstwie. Jabłko we wszystkich możliwych odsłonach. Pieczone są jabłka, duszone są jabłka, szarlotka, babka z jabłek i nawet bigos, który bardzo gościom smakuje. I niewiele osób poznaje, że jest to bigos z jabłka, a nie z kapusty" - powiedziała Katarzyna Siwiec.
REKLAMA
Polska Organizacja Turystyczna zapewnia zwycięzcom promocję w specjalnych albumach, udział w filmach i publikacjach.
LAUREACI KONKRSU
Kategoria – Wypoczynek u rolnika
miejsce Folwark „Wrzosówka” Holiday Home,
miejsce Gospodarstwo Ekoagroturystyczne – Zagroda Edukacyjna „Kamez”,
miejsce Siedlisko Leluja.
Kategoria – Wypoczynek na wsi
miejsce Agroturystyka Pod Jabłonią,
miejsce Pod Tulipanem i Domek na górce,
miejsce Chatka Włóczykija.
Kategoria – Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi
miejsce Małopolska wieś z Tradycją,
miejsce Agroturystyka Polana i Brzozowy Dworek,
miejsce Bieszczadzka szkoła rzemiosła.
Kategoria – Tradycyjna kuchnia polskiej wsi
miejsce Dworek Tradycja,
miejsce Podlaski Szlak Kulinarny,
miejsce Smakiem Kaszubskiej Żurawiny.
ZWYCIĘZCY KONKURSU
Kategoria – Wypoczynek u rolnika - Folwark „Wrzosówka” Holiday Home
Kameralne i magiczne miejsce ukryte wśród pól i lasów z widokiem na całą panoramę Karkonoszy. Dom zachwyca połączeniem najnowszego designu z rustykalnym stylem, poszanowaniem tradycji i wiejskiej architektury. Goście mają do dyspozycji bogatą ofertę dodatkową: warsztaty kulinarne, wytwarzanie świec zapachowych, opieka nad stadem owiec czy zabiegi na ciało na łonie natury.
Kategoria – Wypoczynek na wsi - Agroturystyka Pod Jabłonią
Lokalizacja gospodarstwa na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego sprzyja aktywnemu wypoczynkowi i umożliwia korzystanie z bogatych walorów przyrodniczych oraz specyficznego mikroklimatu. Gospodarze wnoszą od siebie gościnność, opowieści o lokalnej historii, dostęp do 5 ha sadu jabłkowego, a także smaczną domową kuchnię opartą na lokalnych produktach.
Kategoria – Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi - Małopolska wieś z Tradycją
Małopolska wieś z tradycją zaprasza do przyjazdu na małopolską wieś i do poznawania najpiękniejszych ludowych tradycji i obrzędów, które są od stuleci kultywowane w tej części Polski. Gospodarze to pasjonaci, ludzie wyjątkowi, otwarci, znający i pielęgnujący historię i tradycję swoich „Małych Ojczyzn”, chętnie spędzający czas ze swoimi Gośćmi, prezentując im lokalne zabytki, folklor i zwyczaje.
Kategoria – Tradycyjna kuchnia polskiej wsi - Dworek Tradycja
Pasja właścicielki nie ma końca. Kolekcjonuje stare pomorskie przepisy, piecze, gotuje, zbiera zioła, grzyby, dzikie owoce, wytwarza konfitury, pekluje mięsa, wstawia nalewki i opisuje wszystkie czynności. W kuchni wciąż używane są dawne sprzęty gospodarstwa domowego, m.in. makutry, misy, dzbanki i kubki. W Dworku Tradycja organizowane są festiwale i warsztaty kulinarne, podczas których podtrzymywane są dawne tradycje.
Pełna lista półfinalistów oraz szczegóły związane z konkursem dostępne na stronie: nawsinajlepiej.polska.travel
IAR, PAP, jk
REKLAMA