Jak wybrać choinkę?

Już najwyższy czas na zakup świątecznego drzewka. Nadleśniczy Stefan Traczyk z Nadleśnictwa Jabłonna przekonuje - jak choinka, to tylko naturalna. Bo ładniejsza, bo pachnie, bo jest ekologiczna z wielu względów.

2016-12-19, 09:12

Jak wybrać choinkę?
. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O tym jak wybrać drzewko na Święta w Agro-Faktach radiowej Jedynce mówi nadleśniczy Stefan Traczyk z Nadleśnictwa Jabłonna (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

- Choinki produkują głównie leśnicy, są też oczywiście prywatne plantacje. Podczas produkcji choinek pochłaniany jest dwutlenek węgla, jest to produkt naturalny i odnawialny. Po świętach choinkę można zużyć jako opał, drzewka są również świetnym kompostem. Podczas gdy, sztuczne choinki zanieczyszczają środowisko, bo to jest plastik połączony z drutem. Plastik rozkłada się od 400 do 1000 lat, w zależności od jego rodzaju – wyjaśnia gość.

Hodowla trwa kilka lat

Wyhodowanie prawdziwej choinki trwa co najmniej kilka lat – mówi nadleśniczy Traczyk.

- Cykl produkcji jest wieloletni. Choinka 180 -200 cm rośnie 3 do 4 lat. W ciągu roku drzewka się przycina i kształtuje – tłumaczy ekspert.  

Dobra naturalna choinka musi być świeża.  

REKLAMA

- Plantatorzy już zaczęli wycinać drzewka. Jeśli są one przechowywane z nieodpowiedniej wilgotności, temperaturze, to mogą przeschnąć i widać, że igły się sypią - przekonuje Stefan Traczyk.

Różne gatunki drzew

Mówimy „choinka”, ale to kilka albo nawet kilkanaście gatunków drzew – wyjaśnia nadleśniczy

- Najpopularniejszym iglastym drzewem w Polsce jest sosna pospolita. Drzewko niespecjalnie wygląda jako choinka. Najbardziej popularny jako choinka jest świerk pospolity – przekonuje rozmówca.

Jak dbać?

O świąteczną  choinkę w domu należy odpowiednio dbać – podkreśla Traczyk

REKLAMA

- Staramy się, żeby choinka miała dopływ wilgoci. Pod drzewkiem stawiamy naczynie. Świeżo ścięta choinka pobiera wodę. Warto też przykręcić kaloryfer – dodaje.

Choinki rekordzistki, jeśli mają zapewnioną odpowiednią temperaturę i wilgotność, wytrzymują nawet do święta Matki Boskiej Gromnicznej, czyli do 2 lutego.

Aleksandra Tycner, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej