Jak wybrać choinkę?
Już najwyższy czas na zakup świątecznego drzewka. Nadleśniczy Stefan Traczyk z Nadleśnictwa Jabłonna przekonuje - jak choinka, to tylko naturalna. Bo ładniejsza, bo pachnie, bo jest ekologiczna z wielu względów.
2016-12-19, 09:12
Posłuchaj
- Choinki produkują głównie leśnicy, są też oczywiście prywatne plantacje. Podczas produkcji choinek pochłaniany jest dwutlenek węgla, jest to produkt naturalny i odnawialny. Po świętach choinkę można zużyć jako opał, drzewka są również świetnym kompostem. Podczas gdy, sztuczne choinki zanieczyszczają środowisko, bo to jest plastik połączony z drutem. Plastik rozkłada się od 400 do 1000 lat, w zależności od jego rodzaju – wyjaśnia gość.
Hodowla trwa kilka lat
Wyhodowanie prawdziwej choinki trwa co najmniej kilka lat – mówi nadleśniczy Traczyk.
- Cykl produkcji jest wieloletni. Choinka 180 -200 cm rośnie 3 do 4 lat. W ciągu roku drzewka się przycina i kształtuje – tłumaczy ekspert.
Dobra naturalna choinka musi być świeża.
REKLAMA
- Plantatorzy już zaczęli wycinać drzewka. Jeśli są one przechowywane z nieodpowiedniej wilgotności, temperaturze, to mogą przeschnąć i widać, że igły się sypią - przekonuje Stefan Traczyk.
Różne gatunki drzew
Mówimy „choinka”, ale to kilka albo nawet kilkanaście gatunków drzew – wyjaśnia nadleśniczy
- Najpopularniejszym iglastym drzewem w Polsce jest sosna pospolita. Drzewko niespecjalnie wygląda jako choinka. Najbardziej popularny jako choinka jest świerk pospolity – przekonuje rozmówca.
Jak dbać?
O świąteczną choinkę w domu należy odpowiednio dbać – podkreśla Traczyk
REKLAMA
- Staramy się, żeby choinka miała dopływ wilgoci. Pod drzewkiem stawiamy naczynie. Świeżo ścięta choinka pobiera wodę. Warto też przykręcić kaloryfer – dodaje.
Choinki rekordzistki, jeśli mają zapewnioną odpowiednią temperaturę i wilgotność, wytrzymują nawet do święta Matki Boskiej Gromnicznej, czyli do 2 lutego.
Aleksandra Tycner, abo
Polecane
REKLAMA