Rozkwita piwowarstwo domowe
Od 2010 roku działa w naszym kraju Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Jego członkowie – choć wcale nie wszyscy – warzą domowe piwo, ale też odszukują stare receptury, odtwarzają zapomniane smaki i tworzą nowe.
2017-02-16, 19:40
Posłuchaj
Polska jest piwowarską potęgą i zawsze nią była.
- W 2016 roku mieliśmy ponad 1500 różnych premier nowych piw, zarówno browarów rzemieślniczych, jak i przemysłowych. Zatem można użyć określenia, że Polska jest piwowarską potęgą – mówi Mateusz Puślecki ze Stowarzyszenia.
W poszukiwaniu nowych smaków
Warzenie piwa w domu rozpowszechniło się, bo nastąpiło przesycenie tym przemysłowym.
- Tak zwanym jasnym lagerem, który jest najbardziej popularnym stylem na świecie, również w Polsce. Rozwój piwowarstwa domowego zaspakaja potrzebę szukania czegoś nowego, czegoś lepszego. Trend rozpoczęli amerykanie w latach sześćdziesiątych tzw. piwną rewolucję, która polegała na odkrywaniu dawnych receptur, dawnych stylów piwowarskich takich jak belgijski, polski, czy niemiecki i próby odtwarzania ich na rynku amerykańskim – dodaje gość.
REKLAMA
Piwo w polskim stylu
Mateusz Puślecki przypomina, że w kraju mamy nie jeden, a kilka stylów piwa rdzennie polskich.
- Możemy nawet powiedzieć, że piwo pszeniczne jest rdzennym polskim piwem. Panuje przekonanie, że pochodzi ono z Niemiec, jednak nie jest to prawdą. W Polsce też w Wiekach Średnich na masową skalę produkowane były piwa pszeniczne. Trend odwrotny w kierunki piwa z jęczmienia nastąpił przy okazji dużego wzrostu ceny pszenicy na rynku – wyjaśnia.
W piwowarskim świecie słynne jest piwo grodziskie
- To jest piwo pszeniczne ważone na słodach wędzonych drewnem bukowym albo drewnem dębowym. Charakteryzuje się tym, że jest bardzo musujący, jest nawet nazywane polskim szampanem – dodaje.
REKLAMA
Własne piwo waży w Polsce – jak się szacuje – już kilkanaście tysięcy osób.
Aleksandra Tycner, abo
Polecane
REKLAMA