Owce zamiast trzody - czy to dobry pomysł?
Wobec występującego w Polsce afrykańskiego pomoru świń, pojawiają się propozycje, żeby rolnicy na terenach dotkniętych ASF zmieniali profil produkcji. Jednym z pomysłów jest hodowla owiec.
2017-02-21, 17:25
Posłuchaj
− Hodowla owiec w Polsce jeszcze istnieje, ale ich pogłowie jest zdziesiątkowane w porównaniu z tym, które było w latach siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych ubiegłego wieku – mówi Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
200 tys. sztuk owiec w Polsce
Jak wylicza, w czerwcu 2016 r., według GUS, w Polsce było 200 tys. sztuk owiec, to trochę więcej niż rok wcześniej.
− W tym czasie pojawiły się dopłaty do chowu owiec, a opłacalność była relatywnie dobra – mówi gość Agro Faktów.
− Hodowla owiec jest trudna, a zbyt na mięso w Polsce prawie żaden – mówi Zawadzka.
REKLAMA
Spożycie baraniny w UE na mieszkańca – 1,9 kg
Przypomina, że w Unii Europejskiej spożywa się 1,9 kg baraniny na mieszkańca, 80 proc. tego mięsa spożywanego w Europie pochodzi z Nowej Zelandii lub Australii.
Nie ma popytu na skóry i wełnę
Nie ma popytu ani na wełnę owczą, ani na skóry. Zainteresowaniem cieszą się owcze sery, ale to produkcja niszowa i droga dla niewielkiej grupy konsumentów. Danuta Zawadzka uważa, że prognozy dla zwiększenia hodowli owiec są w Polsce raczej słabe.
Najwięcej owiec w Europie hoduje się w Wielkiej Brytanii, ale i tam nie jest to nadzwyczaj opłacalne.
Aleksandra Michałek – Tycner, jk
REKLAMA
Polecane
REKLAMA