Przemysł piwowarski przynosi ok. 10 mld zł zysku i tworzy ponad 200 tys. miejsc pracy

Polska jest trzecim producentem piwa w Europie. Sprzedaż zaś piwa przynosi budżetowi państwa blisko 10 mld zł rocznie. Co ważne przemysł browarniczy korzysta z surowców produkowanych przez polskich rolników.

2017-03-06, 14:50

Przemysł piwowarski przynosi ok. 10 mld zł zysku i tworzy ponad 200 tys. miejsc pracy
Przynajmniej sześć ogromnych gałęzi przemysłu jest powiązanych z warzeniem piwa, jego sprzedażą i marketingiem.Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O znaczeniu przemysłu piwowarskiego dla polskiej gospodarki mówiła w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Danuta Gut ze Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Przynajmniej sześć ogromnych gałęzi przemysłu jest powiązanych z warzeniem piwa, jego sprzedażą i marketingiem, ale jednym z głównych ogniw jest oczywiście rolnictwo, zaznacza Danuta Gut ze Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego

- Ponad 380 mln zł zostało wydane na zakup chmielu z polskich upraw, jak również na zboża browarne. Ponad 40 tys. osób, które bezpośrednio i pośrednio powiązane są z rolnictwem, z uprawami, prowadzi swoje gospodarstwa, dlatego że przemysł piwowarski dokonuje u nich zakupów – podkreśla gość Polskiego Radia 24.

Na ogół są to długoletnie umowy. Ci rolnicy od lat współpracują z tym przemysłem.

25 proc. dochodu sklepów ze sprzedaży piwa

Następna gałąź powiązana z tym przemysłem to przemysł przetwórczy, a także handel.

REKLAMA

- Tu warto mocno podkreślić, z czego chyba nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ogromną rolę odgrywa on w handlu tych sklepów, które najczęściej spotykamy na naszych osiedlach. To jest ponad 46 tys. osób zatrudnionych, a 25 proc. dochodu tych sklepów pochodzi ze sprzedaży piwa – zaznacza  Danuta Gut.

Piwo zwiększa obroty również lokali gastronomicznych

Następna gałąź gospodarki to gastronomia. Piwo zwiększa obroty również różnego rodzaju lokali gastronomicznych.

- Ponad 64 tys. osób jest zatrudnionych bezpośrednio w sprzedaży piwa, w szeroko rozumianej gastronomii, czyli w kawiarniach, hotelach, restauracjach. Piwo jest drugą pozycją zamawianą w szeroko rozumianej gastronomii – mówi ekspertka.

Ponad 205 tys. miejsc pracy

Przemysł browarniczy, bezpośrednio i pośrednio, tworzy ponad 205 tys. miejsc pracy.

REKLAMA

- Jest taki przelicznik, który mówi, że jedno miejsce w browarze generuje, w zależności od regionu, od 11 do 16 miejsc pracy. Ma to szczególne znaczenie w regionach, gdzie browar jest jedynym pracodawcą w danej okolicy – podkreśla rozmówczyni Jedynki.

Statystyczny Polak wypija ok. 98 litrów piwa rocznie. W Europie więcej od nas piwa piją Czesi, Niemcy i Austriacy.

Elżbieta Mamos, Anna Wiśniewska

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej