Rolnictwo sukces zawdzięcza globalizacji, ale…
Wpływ globalizacji na rolnictwo i gospodarkę żywnościową długo był ograniczany z uwagi na traktowanie tej sfery gospodarki jako tzw. obszaru wrażliwego.
2017-05-04, 15:02
Posłuchaj
Państwa chroniły tę sferę „wyłączając” ją spod regulacji ogólnych. Ale teraz globalizacja dotyka również obszar związany z gospodarką żywnościową. Największy wpływ wywarła globalizacja na koniunkturę i ceny na rynkach żywnościowych.
- W tej chwili zawirowania nie tylko ekonomiczne, ale i polityczne gdzieś na drugiej półkuli bardzo istotnie wpływają na ceny światowe, a te przekładają się na ceny krajowe - mówi prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W Polsce ruszył eksport
W Polsce globalizacja przyniosła szereg pozytywnych zmian, nasz kraj stał się znaczącym eksporterem żywności
- Do 2003 roku Polska sprowadzała znacznie więcej żywności niż eksportowała. W tej chwili nawet do 60 proc. produkcji eksportujemy, nie tylko do UE, gdzie trafia nadal około 80 proc. eksportu, ale również do krajów uchodzących za bardzo egzotyczne – wyjaśnia.
REKLAMA
Są zyski, i są straty
Niestety są też negatywne skutki globalizacji.
- Jako negatywny czynnik najczęściej wymienia się skutki społeczne, wskazuje się ile gospodarstw wypadło z produkcji ile firm przetwórczych nie dało sobie rady na rynku globalnym. Jednak chyba na tym polega życie - dodaje profesor Kowalski.
Podsumowując: pozytywne zmiany spowodowane globalizacją to wzrost efektywności produkcji, edukacja ekologiczna, ujednolicenie wymagań dotyczących jakości, negatywne zmiany to przede wszystkim zmiany charakteru produkcji „z jakościowego” na „ilościowy” służący maksymalizacji wydajności z hektara użytków rolnych.
Elżbieta Mamos, abo
Polecane
REKLAMA