Drobiarze stawiają na zrównoważoną produkcję
Polski drób jest dobry, a ma być jeszcze lepszy dzięki ulepszonej produkcji.
2017-05-27, 13:30
Posłuchaj
− Zrównoważona produkcja drobiu jako kierunek rozwoju branży - takie hasło przyjęła w 2017 roku Krajowa Rada Drobiarstwa - mówi jej dyrektor, Łukasz Dominiak.
Najważniejsze – poszanowanie środowiska naturalnego
I podkreśla, że najważniejszą kwestią przy zrównoważonej produkcji jest poszanowanie środowiska naturalnego.
Zrównoważona produkcja, to mniej antybiotyków
−Z jednej strony zależy nam na intensywnej produkcji, ale chcemy dbać o kwestie odnawialnych źródeł anergii, o kwestie odorowe, o ponowne wykorzystanie wody w procesie technologicznym, ograniczenie stosowania antybiotyków, mówi gość Agro Faktów.
Kiedy można, a kiedy nie można stosować antybiotyki
− Antybiotyki w mięsie - tego klienci najbardziej się obawiają. Niepotrzebnie - podkreśla Dominiak.
REKLAMA
Jak wyjaśnia, bardzo często myli się stosowanie antybiotyków ze stosowaniem hormonów.
Całkowity zakaz stosowania hormonów
− Tymczasem hormony są całkowicie zakazane, w przypadku antybiotyków taki zakaz obowiązuje przy stosowaniu profilaktycznym, wyjaśnia gość Polskiego Radia.
Jak dodaje, stosowanie antybiotyków jest możliwe tylko z przepisu lekarza weterynarii i przy zachowaniu okresu karencji, który daje pewność, że w mięsie ptaka nie ma pozostałości antybiotyku.
Będą różne etykiety dla drobiu – od standardowego po ekologiczny
− Krajowa Rada Drobiarstwa chce wprowadzić zróżnicowane etykiety dla drobiu - mówi Łukasz Dominiak.
Jak wyjaśnia, podobnie jest na rynku francuskim, gdzie widać podział na drób standardowy, gwarantowany prawem unijnym, a po drugiej strony drób ekologiczny.
Drób powinien być pakowany przez producenta
Dyrektor KRD dodaje, że generalnie drób konsumenci powinni kupować zapakowany przez producenta.
Jak tłumaczy, zapewnia to barierę ochronną i zachowanie łańcucha chłodniczego.
REKLAMA
− Co ważne, na opakowaniu ktoś się podpisuje, podkreśla prezes.
Jest na nim numer partii, termin przydatności do spożycia, a także nazwa producenta, któremu z pewnością zależy, by jego mięso było zdrowe i bezpieczne dla konsumentów.
Aleksandra Tycner, jk
Polecane
REKLAMA