Zbiory papryki będę mniejsze przez wiosenne przymrozki?
Właśnie rozpoczął się sezon zbioru papryki w Polsce. Jednak w tym roku może nie być on zbyt udany ze względu na wiosenne przymrozki, prognozuje w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia dr Dawid Olewnicki z SGGW. W końcu jest to warzywo ciepłolubne.
2017-08-16, 15:34
Posłuchaj
W tej chwili jeszcze trudno jednoznacznie powiedzieć, czy ten sezon będzie udany, mówi w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia dr Dawid Olewnicki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
- Dopiero pod koniec października, na początku listopada producenci podsumowują dany sezon. Chociaż są pewne przesłanki, że to może być niekorzystny rok. Przyczyniła się do tego długa i zimna wiosna, a także fale przymrozków, które nawiedziły Polskę w kwietniu, maju. To jest w końcu też roślina ciepłolubna. To może skutkować tym, że opłacalność produkcji może być niska – przewiduje ekspert.
Uprawa najczęściej w tunelach foliowych
W Polsce 90 proc. papryki uprawia się w tunelach foliowych. Powierzchnia jej uprawy wynosi ok. 1,5 tys. hektarów, a zbiory kształtują się na poziomie od 90 do 100 tys. ton.
- W szklarni nieco mniej, bo jednak uprawa pod osłonami, tunelami foliowymi, to są te główne uprawy. Natomiast uprawa polowa jest prowadzona, ale jest obarczona sporym ryzykiem – zaznacza ekspert.
REKLAMA
Papryka jest trzecim w kolejności najczęściej uprawianym warzywem pod osłonami, po ogórkach i pomidorach, mówi dr Dawid Olewnicki.
- Z szacunków wynika, że 80 proc. produkcji papryki w Polsce jest produkowane w rejonie Radomia. W ostatnich latach w tym rejonie produkowano ok. 75 tys. ton rocznie – podaje liczby ekspert.
Dużo eksportujemy
Polska nie tylko sporo papryki produkuje, ale i eksportuje.
- W ostatnich latach był to rząd ok. 20 tys. ton – dodaje dr Dawid Olewnicki.
REKLAMA
Paprykę eksportujemy głównie na rynek Unii Europejskiej. Jednym z największych odbiorców warzyw z Polski, jak informuje ekspert, są przede wszystkim Niemcy.
90 proc. papryki produkowanej w Polsce uprawiane jest pod osłonami, zwraca uwagę dr Dawid Olewnicki.
Papryka należy do warzyw o bardzo dużej wartości odżywczej. Jest bogatym źródłem witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B i kwasu foliowego. A do tego jest warzywem niskokalorycznym.
Elżbieta Mamos, Anna Wiśniewska
REKLAMA
Polecane
REKLAMA