Nadal jemy za mało owoców i warzyw. A to błąd

Wczoraj zakończył się w Warszawie XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców.

2017-09-21, 12:30

Nadal jemy za mało owoców i warzyw. A to błąd
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Posłuchaj

O tym jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Dlaczego ta promocja ciągle jest potrzebna w Polsce wyjaśnia Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków.

- Jeśli chodzi o warzywa, to jesteśmy na poziomie średniej europejskiej, spożywamy około 105 kilogramów rocznie na osobę. Ziemniaki zawyżają tą średnią, w związku z tym jest jeszcze coś do zrobienia. Jednak jeśli chodzi o kwestię spożycia owoców jest dużo więcej do zrobienia. Konsumujemy około 53 kg owoców, to zdecydowanie poniżej średniej europejskiej, która wynosi około 100 kilogram – mówi gość.

Polacy mało wiedzą o owocach

Prezes Pawlak podkreśla, że niskie spożycie owoców w Polsce wynika nie z ich niedostępności czy wysokiej ceny, ale przede wszystkim ze słabej wiedzy Polaków o ich wartościach zdrowotnych i wpływie na naszą kondycję fizyczną i psychiczną.

- Jest zbyt niska świadomość społeczna jeśli chodzi o zdrowe odżywianie. Polacy jedzą za mało owoców, nie mają świadomości, że wpływają one dobrze na ich zdrowie – wyjaśnia.
 
Prowadzone są różne kampanie promocyjne propagujące owoce i warzywa, ale Julian Pawlak uważa, że muszą one być precyzyjniej skierowane do poszczególnych grup wiekowych.

- Musimy pracować nad różnymi grupami wiekowymi. Należy uświadamiać dzieci, bo tu się buduje ich przyszłość. Rodziców, bo oni odpowiadają za żywienie. Musimy również zadbać o starsze społeczeństwo, bo wiemy, że dieta owocowo-warzywna jest bardzo ważna w starszym wieku – dodaje.

Zgodnie z angielskim przysłowiem: Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka.

Elżbieta Mamos

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej