"Cudowna" pietruszka. Co trzeba o niej wiedzieć?
Wiadomo, że Polska jest potęgą jabłkową, ale jesteśmy również największym w Europie producentem pietruszki korzeniowej. Korzeń jest wykorzystywany w żywności, ale ma niezwykłe właściwości - dlatego np. w Rosji pietruszka uprawiana jest pod ścisłym nadzorem.
2019-02-22, 12:40
Posłuchaj
Jak mówił w radiowej Jedynce Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - pietruszka korzeniowa zaostrza smakowo potrawy, a do tego ma duże właściwości odżywcze. Zawiera także witaminy C i A oraz cenne olejki eteryczne - lecznicze i dezynfekujące.
Moda na pietruszkę
Obecnie - mówił ekspert - panuje moda na spożywanie pietruszki korzeniowej na surowo. Dodaje się ją także do różnych sałatek, bowiem pietruszka działa bardzo korzystnie na układ trawienny i skórę.
Wspomaga także organizm przy anemii i m.in. chorobach wątroby czy woreczka żółciowego. Wykorzystuje ją również przemysł farmaceutyczny.
Wzrosły ceny
Jak powiedział gość radiowej Jedynki nać pietruszki to zupełnie co innego aniżeli korzeń pietruszki, którego jesteśmy głównym producentem i eksporterem w Europie.
REKLAMA
Ostatnio - poinformował Tomasz Smoleński - cena tego rodzaju pietruszki wzrosła o ponad 100 proc., gdyż w skutek zeszłorocznej suszy bardzo spadły jej plony.
Aleksandra Tycner, ak, NRG
Polecane
REKLAMA