Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2013 09:00
W audycji "Wybieram Dwójkę" gościem był Bogusław Deptuła, który opowiedział o swojej książce "Literatura od kuchni".
Audio
  • O swojej książce "Literatura od kuchni" opowiada Bogusław Deptuła (Wybieram Dwójkę)
  • Rozmowa z Grzegorzem Jankowiczem - dyrektorem wykonawczym Festiwalu Conrada (Wybieram Dwójkę)
  • Relacja Marcina Majchrowskiego z Festiwalu Chopinowskiego w Dusznikach (Wybieram Dwójkę)
fragment okładki książki Literatura od kuchni
fragment okładki książki "Literatura od kuchni"

Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu? Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej? Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza? Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej "magdalenki" spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta?
Książka Bogusława Deptuły "Literatura od kuchni" jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora.

Na spotkanie z Bogusławem Deptułą zaprasza Katarzyna Nowak.

W audycji ponadto rozmowa z Grzegorzem  Jankowiczem - dyrektorem wykonawczym Festiwalu Conrada. Znana jest już lista gości - pisarzy z całego świata, którzy w tym roku przyjadą do Krakowa. Ponadto relacja Marcina Majchrowskiego z Festiwalu Chopinowskiego w Dusznikach.

7 sierpnia (środa), godz. 16.00.

Czytaj także

Sekrety kuchni prezydenckiej

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2013 18:00
Jak smakuje władza – niektórym wiadomo. A czy wiemy, co smakuje władzy? W specjalnym wydaniu cyklu "Droga przez mąkę” o potrawach przygotowywanych w Pałacu Prezydenckim opowiada Małgorzata Minta – dziennikarka i blogerka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Łzy nad kanapką z baleronem, czyli jak jada się w kryminałach

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 23:41
Zygmunt Miłoszewski, autor obsypanej nagrodami i zekranizowanej powieści kryminalnej "Uwikłanie", napisał też kilka innych kryminałów, jak choćby "Ziarno prawdy". W książkach tych wiele miejsca poświęca… jedzeniu. O tym, co jadają bohaterowie jego kryminałów opowiada Anna Król.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pięty słonia à la Aleksander Dumas

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2013 10:00
Mniej znanym dziełem autora "Trzech muszkieterów" jest "Wielki słownik kulinarny", w którym zawarł przepisy na niedźwiedzie łapy i steki z kangura. O książce Dumasa w audycji "Droga przez mąkę" opowiadała Marta Robak, współzałożycielka serwisu "Vive la cuisine!"
rozwiń zwiń