Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka piersi
Kolejne badania wskazują, że jedzenie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Amerykańscy eksperci prowadzili badania pod kątem nowotworów piersi u kobiet.
2014-06-11, 18:10
Posłuchaj
Czerwone mięso "podwyższa ryzyko raka piersi". Relacja Rafała Motriuka (IAR)
Dodaj do playlisty
Eksperci z Uniwersytetu Harvarda zbadali historie chorobowe 89 tysięcy kobiet w wieku od 24 do 43 lat. Wykazali, że ryzyko raka piersi wzrasta, jeśli kobiety jedzą duże ilości czerwonego mięsa od wczesnej dorosłości. Mięso może zastąpić fasola, groch, orzechy, ryby i drób - sugerują autorzy badań.
Ale, jak mówi BBC Carolyn Rogers z "Kampanii przeciw rakowi piersi", są inne, dużo istotniejsze czynniki wywołujące tę chorobę. - Jest to sam fakt bycia kobietą, wiek oraz historia raka w rodzinie - podkreślił ekspert.
Raka piersi można próbować uniknąć: należy dbać o właściwą masę ciała, pić mało alkoholu i uprawiać sport.
REKLAMA
REKLAMA