Slow food: nowy trend na rynku żywieniowym

Slow food, ekologia, zdrowa żywność to główne trendy na dzisiejszym rynku żywieniowym. Wszystko sprowadza się do tego, aby jedzenie służyło nam jak najlepiej.

2015-04-08, 11:45

Slow food: nowy trend na rynku żywieniowym
stół posiłek jedzenie żywność 1200.jpg . Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O nowym trendzie na rynku żywieniowym mówiła w radiowej Jedynce, w Porannych rozmaitościach, Joanna Zajdel ze Stowarzyszenia Slow Food /Andrzej Ilczuk, Polskie Radio/
+
Dodaj do playlisty

Joanna Zajdel ze Stowarzyszenia Slow Food wyjaśnia różnicę pomiędzy tym trendem, stylem życia a żywnością ekologiczną.

- Slow Food jest organizacją, która popiera powrót do natury, sposoby uprawy czy przygotowywania jedzenia w sposób tradycyjny. Ekologia jest natomiast odpowiedzią na chemię w żywności – mówi ekspertka.

Warto poświęcić trochę czasu na szukanie zdrowej żywności

Żywność ekologiczna z certyfikatem jest droższa od żywności tradycyjnej. Ekspertka radzi, jak zatem szukać takiego jedzenia, aby mieć pewność, że jest ono zdrowe.

- W hurtowniach ekologicznych czy u poleconych rolników na pewno jest taniej niż w sklepach – zaznacza ekspertka. – Należy pamiętać, że wyeliminowanie chemii z jedzenia na każdym etapie jest już zrobieniem czegoś dla siebie – dodaje.

REKLAMA

Jak żyć slow?

Gość radiowej Jedynki mówi również o tym, jak żyć zgodnie z trendem slow.

- Jedzenie to nie tylko spożywanie pokarmów. To jest cały rytuał. Nie należy jeść w biegu. Nie żyjemy z tego, co zjemy, tylko z tego, co strawimy. Ten proces pomaga nam przyswajać te składniki, które nas odżywiają – mówi  Joanna Zajdel. – Na tym to polega, żeby jeść dokładnie, dobierać dokładnie produkty, żeby być świadomym konsumentem i nie zaśmiecać organizmu – dodaje.

Polacy coraz większą wagę przykładają do tego, co jedzą. Z badań wynika także, że jesteśmy coraz dumniejsi z naszych rodzimych produktów i polskiej kuchni.

Andrzej Ilczuk, awi

REKLAMA

/

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej