Slow food: nowy trend na rynku żywieniowym
Slow food, ekologia, zdrowa żywność to główne trendy na dzisiejszym rynku żywieniowym. Wszystko sprowadza się do tego, aby jedzenie służyło nam jak najlepiej.
2015-04-08, 11:45
Posłuchaj
Joanna Zajdel ze Stowarzyszenia Slow Food wyjaśnia różnicę pomiędzy tym trendem, stylem życia a żywnością ekologiczną.
- Slow Food jest organizacją, która popiera powrót do natury, sposoby uprawy czy przygotowywania jedzenia w sposób tradycyjny. Ekologia jest natomiast odpowiedzią na chemię w żywności – mówi ekspertka.
Warto poświęcić trochę czasu na szukanie zdrowej żywności
Żywność ekologiczna z certyfikatem jest droższa od żywności tradycyjnej. Ekspertka radzi, jak zatem szukać takiego jedzenia, aby mieć pewność, że jest ono zdrowe.
- W hurtowniach ekologicznych czy u poleconych rolników na pewno jest taniej niż w sklepach – zaznacza ekspertka. – Należy pamiętać, że wyeliminowanie chemii z jedzenia na każdym etapie jest już zrobieniem czegoś dla siebie – dodaje.
REKLAMA
Jak żyć slow?
Gość radiowej Jedynki mówi również o tym, jak żyć zgodnie z trendem slow.
- Jedzenie to nie tylko spożywanie pokarmów. To jest cały rytuał. Nie należy jeść w biegu. Nie żyjemy z tego, co zjemy, tylko z tego, co strawimy. Ten proces pomaga nam przyswajać te składniki, które nas odżywiają – mówi Joanna Zajdel. – Na tym to polega, żeby jeść dokładnie, dobierać dokładnie produkty, żeby być świadomym konsumentem i nie zaśmiecać organizmu – dodaje.
Polacy coraz większą wagę przykładają do tego, co jedzą. Z badań wynika także, że jesteśmy coraz dumniejsi z naszych rodzimych produktów i polskiej kuchni.
Andrzej Ilczuk, awi
REKLAMA
REKLAMA