Szparagi: sezon trwa w najlepsze. Pogoda jednak uprawom nie sprzyja
Pobudzają pracę nerek, są niskokaloryczne, zawierają sporo białka i są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu, a przede wszystkim wspaniale smakują. Trwają szparagowe żniwa.
2015-05-21, 09:42
Posłuchaj
Większość plantacji szparagów znajduje się na południowym zachodzie Polski, gdzie klimat jest łagodniejszy.
Jednak również na południowym Podlasiu można uprawiać szparagi. Od 14 lat robią to w Klimczycach-Kolonii nad Bugiem w województwie mazowieckim Hanna i Olgierd Religioni.
- Jesteśmy obecnie w środku sezonu. Największym problemem jest to, że jest zimno. Szparagi, tak jak grzyby, lubią ciepło i wilgoć. Nie owocują więc tak jak powinny – zaznacza gość radiowej Jedynki.
Szparagi w Polsce coraz popularniejsze
Jak dodaje Olgierd Religioni, szparagi w Polsce z roku na rok zyskują na popularności.
REKLAMA
- Ludzie nauczyli się już jeść szparagi, co nas bardzo cieszy. Natomiast martwi nas to, że nie możemy spełnić oczekiwań konsumentów i sprzedawać towaru, bo on po prostu nie wyrasta – ubolewa rolnik.
Szparagowe żniwa potrwają do ok. 20 czerwca
Jak mówi, zbiór szparagów potrwa mniej więcej do 20-24 czerwca.
- Później trzeba zostawić szparagi w spokoju, żeby się wzmocniły, żeby przez całe lato asymilowały składniki pokarmowe i żeby w przyszłym roku znowu był wysoki plon – dodaje gość radiowej Jedynki.
Statystyczny Polak zjada około 50 gramów szparagów rocznie. Niemiec zjada 1,5 kg, a Szwajcarzy 2 kg szparagów rocznie. Największymi producentami są Chiny, Peru, Meksyk i Niemcy.
REKLAMA
Sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się z niewielkim opóźnieniem. Jednak Polski Związek Producentów Szparaga szacuje, że zbiory oraz jakość szparagów zapowiadają się dobrze.
Andrzej Ilczuk, awi
REKLAMA