Szparagi: sezon trwa w najlepsze. Pogoda jednak uprawom nie sprzyja

Pobudzają pracę nerek, są niskokaloryczne, zawierają sporo białka i są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu, a przede wszystkim wspaniale smakują. Trwają szparagowe żniwa.

2015-05-21, 09:42

Szparagi: sezon trwa w najlepsze. Pogoda jednak uprawom nie sprzyja
Sezon na szparagi potrwa do ok. 20 czerwca. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O sezonie na szparagi mówił w radiowej Jedynce gość Porannych rozmaitości: Olgierd Religioni, uprawiający te warzywa w Klimczycach-Kolonii nad Bugiem /Andrzej Ilczuk, Polskie Radio/
+
Dodaj do playlisty

Większość plantacji szparagów znajduje się na południowym zachodzie Polski, gdzie klimat jest łagodniejszy.

Jednak również na południowym Podlasiu można uprawiać szparagi. Od 14 lat robią to w Klimczycach-Kolonii nad Bugiem w województwie mazowieckim Hanna i Olgierd Religioni.

- Jesteśmy obecnie w środku sezonu. Największym problemem jest to, że jest zimno. Szparagi, tak jak grzyby, lubią ciepło i wilgoć. Nie owocują więc tak jak powinny – zaznacza gość radiowej Jedynki.

Szparagi w Polsce coraz popularniejsze

Jak dodaje Olgierd Religioni, szparagi w Polsce z roku na rok zyskują na popularności.

REKLAMA

- Ludzie nauczyli się już jeść szparagi, co nas bardzo cieszy. Natomiast martwi nas to, że nie możemy spełnić oczekiwań konsumentów i sprzedawać towaru, bo on po prostu nie wyrasta – ubolewa rolnik.

Szparagowe żniwa potrwają do ok. 20 czerwca

Jak mówi, zbiór szparagów potrwa mniej więcej do 20-24 czerwca.

- Później trzeba zostawić szparagi w spokoju, żeby się wzmocniły, żeby przez całe lato asymilowały składniki pokarmowe i żeby w przyszłym roku znowu był wysoki plon – dodaje gość radiowej Jedynki.

Statystyczny Polak zjada około 50 gramów szparagów rocznie. Niemiec zjada 1,5 kg, a Szwajcarzy 2 kg szparagów rocznie. Największymi producentami są Chiny, Peru, Meksyk i Niemcy.

REKLAMA

Sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się z niewielkim opóźnieniem. Jednak Polski Związek Producentów Szparaga szacuje, że zbiory oraz jakość szparagów zapowiadają się dobrze.

Andrzej Ilczuk, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej